Najnovije vesti

350 GRAMA KOŠTA ČAK 700 DINARA: Nekad bilo "sirotinjsko" jelo, a sad cena samo raste
Foto: Shutterstock

350 GRAMA KOŠTA ČAK 700 DINARA: Nekad bilo "sirotinjsko" jelo, a sad cena samo raste

Novčanik -

Jedno od najomiljenijih i najpristupačnijih jela, jeste pica, ali za ovu "sirotinjsku" hranu u budućnosti ćemo morati da odvajamo nešto više novca za ovo jelo na putovanjima.

Cene pica i pita kupljenih u prodavnici u Evropskoj uniji je u decembru prošle godine bila za 5,9 odsto viša nego u istom mesecu 2022. godine, objavio je Evrostat.

U prethodnom periodu od decembra 2021. do decembra 2022. godine cene pica i pita su porasle za 15,9 odsto, iz čega proizilazi da inflacija popušta i u ovoj kategoriji.

Tako su pice i pite su u protekloj godini dana najviše poskupele u Mađarskoj, za 13,4 odsto, Luksemburgu 11,3 odsto, Letoniji 10,6 odsto.

Holandija je jedina zemlja Evropske unije u kojoj su pice i pite pojeftinile, za 0,9 odsto, a veoma skroman rast cena je zabeležen u Danskoj, za 0,6 odsto, i Belgiji, jedan odsto.

Da su cene pica značajno poskupele govori i iskustvo srpskog turiste, koji je nedavno boravio u Monaku. Recimo, tamo se u prodavnici parče pice sa 4 vrste sira od 150 grama prodaje za 2,31 evra, a cena raste i do 6,20 evra za 360 grama.

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

11:15

U PIROTU NASTAJE NAJBOLJA PICA NA SVETU: Sonjin specijalitet sa jagnjetinom, pirotskim kačkavaljem i čvarcima (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track