VOZAČI SMISLILI NAČIN KAKO DA PREVARE KAMERE I SAKRIJU TABLICE: Mogu da plate i do 2.000 evra kaznu, ali baš ih briga!
Ilustracija, Foto: Facebook/Benicia Police Department

VOZAČI SMISLILI NAČIN KAKO DA PREVARE KAMERE I SAKRIJU TABLICE: Mogu da plate i do 2.000 evra kaznu, ali baš ih briga!

Novčanik -

Ako vam se tablice zamažu blatom, bljuzgavicom ili na bilo koji drugi način, bolje očistite, u suprotnom možete platiti kaznu.

Kako se broj kamera na saobraćajnicama u Hrvatskoj povećava, vozači postaju kreativniji u izbegavanju njihovih snimanja. Međutim, takvi trikovi nisu uvijek uspješni, a ni isplativi. Naime, prema zakonu, registarske tablice moraju biti jasno vidljive i čitljive, a vozači koji pokušavaju da izbegnu tu obavezu suočavaju se s novčanim kaznama.

Odredba Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima jasno propisuje da tablice na vozilu moraju biti postavljene tako da se dobro vide i da će se novčanom kaznom od 30 evra kazniti vozač vozila na kojem su tablice postavljene tako da se dobro ne vide ili nisu čitljive, piše Revija HAK.

Takođe, novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1.990 evra kazniće se za prekršaj pravna ili fizička osoba ako na vozilu nema propisan broj tablica ili na kojem su te tablice postavljene tako da se dobro ne vide ili nisu čitljive.

Šta bi značilo da registarske tablice nisu čitljive?

Ako se iz neposredne blizine ne može odrediti o kojim se brojkama i slovima radi na tablici, bez obzira na to je li do toga došlo vozačevom namernom ili nenamernom greškom. Dakle, ako vam se tablice zamažu blatom, bljuzgavicom ili na bilo koji drugi način, bolje ga očistite, u suprotnom možete platiti kaznu. A sud je kod takvih stvari neumoljiv, nezavisno o tome jeste li vi za volanom ili ne.

Opštinski sud u Požegi proglasio je 7. marta 2023. krivim privrednika jer je dopustio ili omogućio vozaču, dakle drugoj osobi da upravlja teretnim vozilom na kojem zadnja registarska tablica nije bila čita jer se na njoj nalazio sloj blata i prašine. Okrivljeni koji je proglašen krivim, nije bio za volanom, čak ni u vozilu. Takođe, to što je vozač tog vozila u svojstvu svedoka iskazao da se radilo o novembru i da je padala kiša na čitavoj deonici, nije pomoglo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track