ZA NAJOSNOVNIJE NAMIRNICE PLAĆAJU VIŠE OD 800 €: Vrednost minimalne potrošačke korpe kod komšija duplo skuplja nego kod nas!
Foto: Shutterstock

samo neophodne namirnice

ZA NAJOSNOVNIJE NAMIRNICE PLAĆAJU VIŠE OD 800 €: Vrednost minimalne potrošačke korpe kod komšija duplo skuplja nego kod nas!

Novčanik -

Vrednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori za decembar prošle godine je, prema podacima Monstata, iznosila 830 evra, što je 3,7 odsto više u odnosu na isti period 2022. godine.

Od toga se na izdatke za hranu i bezalkoholna pića odnosilo 382,6 evra, što je 1,5 odsto više u odnosu na decembar 2022. godine. U isto vreme, izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na decembar 2022. godine porasli su 5,7 odsto, na 447,4 evra.

Monstat je objavio da je ukupna vrednost minimalne potrošačke korpe za oktobar prošle godine iznosila 824,5 evra, a za novembar 825,6 evra.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, potrebne četvoročlanom domaćinstvu za zadovoljavanje minimalnih potreba, definisanih količinom kalorija po osobi, koja se smatra odgovarajućom da zadovolji energetske potrebe za održavanje zdravlja i obavljanja lakše fizičke ativnosti.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrednosti kalorijskog unosa hrane, u iznosu od 2,21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.

Prodavnica, Market, Potrošači, Prava, Thinkstock, Potrošačka Korpa, Korpa, Kupac
foto: Thinkstock

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosečne cene u tekućem mesecu i mesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cena (CPI).

kurir.rs/biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track