EVO KOLIKE SU PLATE PROGRAMERA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Od cifara vrti se u glavi, a plus bonusi i akcije! JEDAN VREDI ZA TROJE!
Foto: Shutterstock

PRAKTIČNO NEZAMENJIVI

EVO KOLIKE SU PLATE PROGRAMERA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Od cifara vrti se u glavi, a plus bonusi i akcije! JEDAN VREDI ZA TROJE!

Novčanik -

Da su plate programera prilično visoke opšte je poznato, ali sada su objavljene i zarade IT inženjera koji rade na razvoju veštačke inteligencije. Oni, prema analizi platforme podataka o kompenzacijama Levels.fii, zarađuju od 8% do 12,5% više od svojih kolega koji nisu konkretno u toj oblasti.

Najčešći raspon plata za inženjerski posao naveden na veb stranici OpenAI je 200.000 do 370.000 dolara, iako se nekoliko specijalizovanih uloga oglašava u rasponu od 300.000 do 450.000 dolara, rekao je Rodžer Li, suosnivač kompenzacijske kompanije Comprehensive.

programer
foto: Shutterstock

Rasponi plata ne uključuju bonuse ili nagrade za akcije, što može podići godišnju platu od 300.000 dolara bliže 800.000 dolara ukupno, prema Levels.fii.

U industriji u kojoj je talenat najoskudniji resurs, vrsta egzodusa kojoj je pretila OpenAI bila bi katastrofalna.

RADNICI IZVRŠILI PRITISAK

OpenAI vratio Altmana

Sem Altman
Sem Altmanfoto: Reuters

OpenAI je vratio na funkciju glavnog izvršnog direktora Sema Altmana nakon što je stotine radnika zapretilo da će dati otkaz zbog smenjivanja kreatora ChatGPT-a, naglašavajući koliko uticaja trenutno imaju najcenjeniji radnici tehnološke industrije.

- Za nove tehnologije kao što je AI, imate samo veoma malu, malu grupu ljudi sa iskustvom. Oni su proizvod, oni su kompanija - rekla je Julia Pollak, glavni ekonomista na sajtu za zapošljavanje ZipRecruiter.

Raste potražnja, rastu i plate

To je zaposlene u OpenAI-u stavilo u neobično moćnu poziciju da vrše direktan pritisak na odbor kompanije.

- Ograničenje ponude je veoma realno, obavezujuće, posebno u kratkoročnom i srednjem roku - rekla je ona i dodala:

- Ne možete lako da obučite ove ljude, ne možete ih lako regrutovati sa drugih mesta. Zadržavanje onih koje imate je najvažnija strategija.

Što se tiče regrutovanja sa univerziteta, postoji velika razlika između razumevanja AI modela na teoretskom nivou i posedovanja veština i iskustva da ih stvarno primenite. OpenAI-jevi visoko specijalizovani softverski sistemi takođe čine njegove trenutne programere još vrednijim.

- Potrebno je mnogo vremena da se nauči pravi kod kompanije i tehnološki niz. Inženjer veštačke inteligencije unutar kompanije vredi tri AI inženjera izvan kompanije, s obzirom na tu dinamiku - rekla je Pollak.

Osoblje OpenAI-a je već čekalo ponude za posao. Pre nego što je Altman vraćen na funkciju, Microsoft je saopštio da bi bili dobrodošli da se pridruže novoj laboratoriji za istraživanje veštačke inteligencije. Microsoft ima oko 49% udela u OpenAI.

Kurir.rs/ Blic Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track