NA OVOM PROIZVODU JE SMANJENA GRAMAŽA, A CENE SKOČILE: Na prvi pogled sve deluje ISTO, ali caka je u OVOME!
Foto: Petar Aleksić

šrinkflacija

NA OVOM PROIZVODU JE SMANJENA GRAMAŽA, A CENE SKOČILE: Na prvi pogled sve deluje ISTO, ali caka je u OVOME!

Novčanik -

Poskupljenje proizvoda nekada nije vidljivo na prvi pogled. Potrošači ne obrate uvek pažnju da je zapravo njihov omiljeni proizvod "smršao", a da je cena ostala ista. Praksa prikrivenog poskupljenja smanjenjem gramaže prehrambenih i proizvoda za higijenu globalno je prisutna. Čak je dobila i svoj naziv "šrinkflacija", od engleske reči "shrink" koja znači skupljanje ili smanjenje.

Naši potrošači su primetili i da su proizvođači smanjili gramažu i na pakovanju graška, koje je prema njihovim tvrdnjama sa 500 grama smanjeno na 450 grama, a sada je čak 400 grama.

- Zar nije ovo do juče bilo 450 grama - navodi se u jednoj objavi na Tviteru koja je pokrenu8la lavinu komentara zabrinutih korisnika.

- Po mom mišljenju, smanjenje gramaže proizvoda, uz zadržavanje iste cene ili povećanje iste, je najveća pljačka i istovremeno pokazivanje prezira prema potrošačima - glasi prvi komentar, dok u drugom stoji:

Market, Supermarket
foto: Profimedia

- U kupovinu obavezno sa naočarima i mini vagom. Na kraju će prodavati zrna na komad.

Neki potrošači su primetili i da je smanjena gramaža na prašku za veš.

- Stalno uzimam prašak za veš od osam kilograma. Sad kupim i gledam, nije više osam kilograma, već 7,2! Cena ista - napisao je jedan potrošač, dok je drugi dodao i da je pakovanje omekšivača smanjeno prvo na 950 mililitara, onda na 900, zatim na 850 i sada je palo na 800 mililitara.

U noizu namirnica kojima je smanjena gramaža je i testenina koje prema tvrdnjama potrošača više nisu 400 već 350 grama.

- Meni je najveći šok bilo kad sam videla supu iz kesice za tri osobe - glasio je jedan od komentara.

Podsetimo, proizvođači mogu sami da određuju količinu proizvoda u pojedinačnom pakovanju i nemaju obavezu da gramaža bude 100 grama, kilogram ili litar.

Bitno je da tačnu gramažu ispišu na deklaraciji proizvoda. Promene starih mera proizvoda u Evropi posledica su direktive Evropske unije iz 2009. godine o ukidanju obaveze o standardnoj veličini pakovanja namirnica. Potrošači bi tako trebalo da obrate pažnju na deklaraciju gde mora da piše gramaža.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja