KO HOĆE JAGODE USRED JESENI MORA DEBELO DA PLATI! Građani besni zbog cene: "Nisam lud toliko da dam! Ovo je nenormalno" (FOTO)
Foto: Kurir

cena voća van sezone

KO HOĆE JAGODE USRED JESENI MORA DEBELO DA PLATI! Građani besni zbog cene: "Nisam lud toliko da dam! Ovo je nenormalno" (FOTO)

Novčanik -

Beograđani su ostali zatečeni ovog oktobra kada su se na gradskim pijacama suočili sa rekordnom cenom jagoda - čak 600 dinara za kutiju! S obzirom da u ponuđeno pakovanje može da stane oko pola kilograma jagoda, ispada da je cena po kilogramu dostigla neverovatnih 1.200 dinara!

Jedna od omiljenih letnjih voćki ove jeseni, ipak, je za većinu Beograđana pravi luksuz na beogradskim pijacama.

Ovoliko poskupljenje voća izazvalo je brojne reakcije potrošača. Pijace, koje važe za mesto povoljne nabavke svežeg voća i povrća, sada su dokazale nešto sasvim suprotno. Jeste da jagodama vreme nije, ali su i pored toga papreno skupe.

- Jagode su mi omiljeno voće, ali pošto sam student, ne mogu sebi da priuštim da ih često jedem, pogotovo kada je cena ovoliko visoka - kaže studentkinja koju smo sreli na jednoj beogradskoj pijaci.

Pijaca
foto: Kurir

Jedan od penzionera kog smo zatekli ispred tezge bio je zapanjen cenom jagoda:

- Svašta! Otkad znam za sebe dolazim ovde da kupujem, ali nisam lud da platim ovoliko. Ovo je stvarno nenormalno!

Beograd nudi niz pijaca koje služe kao centri trgovine i promocije lokalnih proizvoda. Na svakoj od njih cene su identične, što može značiti da prodavci imaju iste razloge zbog kojih tako vrednuju svoje proizvode.

Pijaca, Voće, Jagode
foto: Profimedia

- Nisam srećna što moram da naplaćujem ovoliko, ali nemam izbora. Nizak prinos i visoki troškovi proizvodnje nas pritiskaju, ali neke ljude uopšte ne sprečava da nastave da kupuju i po ovoj ceni. Što bi rekli svaka roba ima svog kupca. Ko hoće da jede jagode u nevreme, mora i da plati - ističe jedna od prodavačica.

Zaključak je da će mnogi morati da razmotre svoje budžete, kako bi se uklopili u ovaj neobičan trend cena jagoda u oktobru na beogradskim pijacama.

Kurir.rs/ T. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track