ZA MANJE OD 20 MINUTA OJADILI IH ZA ČAK 1,6 MILIONA FUNTI! Na meti prevaranata firma koja snabdeva britansku kraljevsku porodicu
Foto: Shutterstock

manipulacije na mrežama

ZA MANJE OD 20 MINUTA OJADILI IH ZA ČAK 1,6 MILIONA FUNTI! Na meti prevaranata firma koja snabdeva britansku kraljevsku porodicu

Novčanik -

Šefu malog britanskog preduzeća na prevaru je ukradeno 1,6 miliona funti za manje od pola sata! Naime, zaposleni u firmi Kent Bruches je na prevaru dao pristup računu svoje kompanije, a onda su mu lopovi za samo 20 minuta sa računa skinuli ogromnu svotu novca.

Finansijski kontrolor ove kompanije sa sedištem u Hertfordširu očigledno je bio na meti iskusne prevare sa ovlašćenim plaćanjem početkom jula, kada su zaposleni psihološki prevareni i izmanipulisani od strane kriminalaca da prebace novac na njihov račun.

U ovom slučaju, žrtva je prevarena da misli da je novac firme u opasnosti pre nego što su lopovi dobili pristup bankovnom računu kompanije.

Firma koju su ojadili za ovoliki novac postoji još od 1777. godine i snabdeva četkama za kosu čak i britansku kraljevsku porodicu.

hronika, lisice, zatvor
foto: Profimedia

- Prvobitno sam mislio da ovo mora da je greška. Sigurno će banka moći da nam pomogne da povratimo novac - kaže Stivi Rajt iz Kent Bruches.

Rajt je najpre kontaktirao policiju Hertfordšira, koja mu je rekla da treba da prijavi slučaj Action Fraud-u - nacionalnom centru za prijavu prevara i sajber kriminala koji vodi policija londonskog Sitija. Većina banaka u Haj strit je potpisala ugovore sa ovim centrom što ih obavezuje da vraćaju novac nevinim žrtvama kada su na ovakav način prevareni.

Međutim, ne samo da su ih prevaranti ojadili, već je Rajt konstatovao i da su vlasti slučaj ,,užasno'' rešavale.

haker, hakerisanje, hakeri, hakerski napad
foto: Profimedia

Direktor Nacionalnog centra za ekonomski kriminal Adrijan Širl rekao je da je maksimalna kazna za prevaru trenutno 10 godina, dok je prosečna oko dve godine, a čak i u najtežim slučajevima i dalje samo četiri.

- Podržavamo duže kazne za prevare koje nanose najveću štetu. Naročito smo zainteresovani da se uzme u obzir i emocionalni uticaj prevare na žrtvu - kaže Širl.

Do marta 2023. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova zabeležilo je 1,25 miliona slučaja prevare, a samo četiri odsto je istraženo, dok je nešto više od 4.000 završilo na sudu.

Sa nekoliko desetina zaposlenih i prometom od oko 11 miliona funti, kompanija Kent Bruches nema istu zaštitu kao pojedinačni potrošači.

Prošlo je tri i po meseca od kada je novac ukraden, a banka ga nije refundirala. Nije bilo ni hapšenja i nema naznaka dalje istrage, a njihov odgovor je da ih nije briga.

Krađa, Srbija, Dolari, Milijarde

Samo mesec dana nakon što je novac ukraden, Action Fraud u koga se uzdao da će mu pomoći, je poslao pismo u kome su naveli da je "slučaj zatvoren".

Nakon istrage, priznali su da su pogrešno snimili detalje zločina, izvinili se i rekli da su sada uveli mere kako bi osigurali da se ovo više ne ponovi.

Rajtova banka, Barklis, s druge strane, saopštila je da je očigledno da je klijent bio žrtva iskusne prevare.

kurir.rs/bbc.com/news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja