PREŠEVO KASKA ZA SRPSKIM PROSEKOM ČAK 250 €! Evo u kojim gradovima su plate ozbiljno veće od ostalih, nije samo u Beogradu
Foto: Shutterstock, ilustracija

što južnije to tužnije

PREŠEVO KASKA ZA SRPSKIM PROSEKOM ČAK 250 €! Evo u kojim gradovima su plate ozbiljno veće od ostalih, nije samo u Beogradu

Novčanik -

Može li siromašni jug da stigne bogati sever? Ako je suditi po razlikama u prosečnim platama među opštinama u Srbiji, koje su iz godine u godinu sve veće - teško. Naime, prema poslednjim dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za jun 2023. godine, prosečne zarade u pojedinim beogradskim gradskim opštinama skoro trostruko su više nego u onim najmanje razvijenim na jugu zemlje, tačnije nešto više od 800 evra.

Prema podacima RZS, prosečna neto plata u junu iznosila je 85.539 dinara. Najvišu prosečnu platu primili su stanovnici opštine Stari grad i ona je iznosila 151.408 dinara (1.292 evra), a najnižu stanovici Preševa - 57.074 dinara (487 evra).

radnik, kancelarija
foto: Shutterstock

Dakle, stanovnici "najbogatije" opštine primili su za 94.334 dinara, odnosno 805 evra više od onih iz "najsiromašnije"!

Plate koje su veće od prosečne zarade u junu su Srbiji su imali građani Novog Sada, Bora, Majdanpeka, niške gradske opštine Medijana i svih beogradskih opština, osim Barajeva, Grocke, Mladenovca, Obrenovca, Sopota i Surčina.

NA VRHU LISTE STARI GRAD I VRAČAR

Najvišu prosečnu neto platu u junu primali su stanovnici beogradske opštine Stari grad i ona je iznosila 151.408 dinara, zatim na Vračaru, gde je bila 148.022 dinara. Slede Novi Beograd sa 142.361 dinarom i Savski venac sa 139.972 dinara.

novac, novčanik
foto: Shutterstock

Kako je u okruženju?

Razlike postoje i u drugim zemljama u okruženju, ali one pak, nisu tako izražene. U Crnoj Gori je npr. ta razlika 238 evra, u FBiH 254, u Republici Srpskoj 336, a u Hrvatskoj 345 evra.

Uprava za statistiku Crne Gore - MONSTAT saopštila je da je u julu prosečna neto zarada iznosila 797 evra. Najveću zaradu imaju zaposleni u Titvtu 934, a najmanju u Petnjici 696 evra. Dakle, razlika između opštine sa najvišom i najnižom prosečnom zaradom u Crnoj Gori, za jul iznosi 238 evra.

Prema poslednjim podacima hrvatskog Državnog zavoda za statistiku, prosečna plata u toj državi u junu iznosila je 1.150 evra. Najviši neto prosek imali su zaposleni u Zagrebu - 1.341, a najniži u Virovitičko-podravskoj županiji sa prosekom od 996, što je razlika od 345 evra.

Hrvatska, plata
foto: Shutterstock, ilustracija

Prema podacima iz dokumenta Makroekonomski pokazatelji po kantonima Federacije BiH, najveća prosečna neto plata tokom prošle godine u Federaciji BiH isplaćena je u Kantonu Sarajevo - oko 712 evra, a najmanja u Srednjobosanskom kantonu i iznosila je 458, što je razlika od oko 254 evra.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske pokazuju da je prosečna neto plata u Republici Srpskoj prošle godine bila oko 586 evra. Najveća od 746 isplaćena je u opštini Stanari. Najmanji prosek neto plata u ovom periodu bio je u opštini Donji Žabar 410, te je razlika između njih 336 evra.

kurir.rs/Ekapija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja