OVO JE 7 NAJZELENIJIH NASELJA U BEOGRADU: Imaju zgrade sa manje od 5 spratova, dobro mesto za beg od velikih vrućina
Foto: Shutterstock

OVO JE 7 NAJZELENIJIH NASELJA U BEOGRADU: Imaju zgrade sa manje od 5 spratova, dobro mesto za beg od velikih vrućina

Nekretnine -

Istražujemo 7 najzelenijih naselja u Beogradu, daleko od centra, gde dominiraju zgrade sa manje od 5 spratova. Iako su ova naselja integrisana sa zelenilom, nisu bez mana kao što su problemi sa održavanjem, nedostatkom parkinga i nedovoljno komplementarnih sadržaja.

O značaju zelenila u urbanim sredinama često slušamo, a pogotovo tokom letnjih temperatura kada stignu tropski dani i noći. Već je poznato da je Beogradu investitorski urbanizam naneo veliku štetu, o čemu svedoči i podatak da smo u protekle dve decenije izgubili čak 10 odsto zelenila. Međutim, postoji i niz prestoničkih naselja u kojima je zelenilo zastupljeno, čineći ih nešto lakšim za svakodnevno funkcionisanje.

Dolaskom toplotnih talasa i visokih temperatura, često postaje nemoguće boraviti na užarenom beogradskom asfaltu. Čitav centar grada predstavlja sam vrh toplotnog ostrva kakvo je Beograd.

Toplotno ostrvo je fenomen gde urbana područja imaju više temperature u poređenju sa ruralnim ili prirodnim okruženjem.

Uzrok tome je promena zemljišnog pokrivača, namene zemljišta i izgrađene sredine – urbane sredine se ponašaju kao sakupljači toplote, posebno u letnjim periodima, što ima različite posledice, pre svega po javno zdravlje.

Pogledajte stanove u Beogradu do 85.000 € ovde

Iako se toplotno ostrvo u Beogradu sve više širi, postoji najmanje sedam pozitivnih primera u naseljima u Beogradu koja su, kako navode stručnjaci, dobro integrisana u zelenilo. Pogađate, nijedno se ne nalazi čak i ni u širem centru grada.

Docent dr Ivan Simić sa Arhitektonskog fakulteta pojašnjava da struktura ovih naselja utiče da je efekat toplotnog ostrva blaži.

Reč je o Univezitetskom naselju na Košutnjaku.

Zeleno naselje jesu i četvorospratnice u delu Višnjičkog venca na Paliluli. Zelenilom se mogu pohvaliti na Vidikovačkom vencu koji takođe odlikuju četvorospratnice.

Još jedno zeleno naselje je Cerak vinogradi. Inače, odlukom Vlade iz 2019. godine ovo naselje stavljeno je pod ingerecnije Zavoda za zaštitu spomenika, odonosno zaštićeno je.

Lakše dišu i Beograđani koji žive u dvospratnim i četvorospratnim zgradama u blokovima 45 i 70 na Novom Beogradu, ali i u naselju Braće Jerković i naselju u Ulici Pere Velimirovića na Kanarevom brdu.

- Zajednička karakteristika ovih naselja je relativno nizak stepen zauzetosti parcele (ne prelazi 40 odsto površine parcele/bloka pod objektima), spratnost koja ne prelazi četiri sparta + potkrovlje (izuzetak je Cerak koji ima 5 spratova + potkrovlje) i prostor oko zgrada je otvorena zelena parkovska površina sa dosta drveća“ - pojašnjava Simić.

I ova naselja imaju svoje loše strane

Sagovornik Nova.rs podcrtava da i ova naselja uprkos pozitivinom aspektu kada je zelenilo reč, imaju svoje mane.

- Naravno, ova naselja nisu idealna, imaju svoje probleme u održavanju, starosti objekata koji nisu baš energetski efikasni, parking prostoru i sl. ali to ne ugrožava činjenicu da su odlično integrisana sa zelenilom - navodi Simić.

Dodaje da je jos jedna od češćih slabosti ovih naselja pored održavanja, starosti, parkinga i čest nedostatak komplementarnih sadržaja (npr. trgovina i usluge).

- To stanovnicima posebno starijim ume da bude nezgodno jer nemaju te sadržaje na dohvat ruke - pojašnjava on.

Podsetimo, organizacija Ministarstvo prostora nedavno je objavila da smo u protekle dve decenije u Beogradu izgubili 10 odsto zelenila.

Ako se nastavi smerom u kom smo krenuli, upozoravaju iz ove organizacije, ukrčkaćemo se narednih godina u ekspres loncu koji smo sami napravili.

biznis.kurir.rs/Sasomange

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track