OVA GRUPA GRAĐANA VIŠE NE SME DA IZDAJE STANOVE! Izmene Zakona stupile na snagu, evo koliko traje zabrana
Foto: MUP Srbije

OVA GRUPA GRAĐANA VIŠE NE SME DA IZDAJE STANOVE! Izmene Zakona stupile na snagu, evo koliko traje zabrana

Nekretnine -

Vlada Srbije početkom jula je usvojila Zakon o izmeni i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kojim je uvedena stroža kontrola korišćenja ovih nekretnina. Izmene su sada objavljene u Službenom glasniku.

Kako piše u izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti, nakon usvajanja, pripadnik snaga bezbednosti koji je ostvario pravo na kupovinu stana ne može otuđiti stan, izdavati ga u zakup, tj. koristiti stan za obavljanje poslovne delatnosti ili omogućiti korišćenje stana licima koja nisu članovi njegove porodice.

Ova zabrana biće upisivana kao zabeležba u izvod iz baze podataka katastra nepokretnosti. Zabrana traje 10 godina od dana upisa.

Takođe, kako piše u izmenama, ukoliko pripadnik snaga bezbednosti postupi suprotno, neophodno je da isplati razliku između ugovorene cene stana i tržišne vrednosti stana u roku od 90 dana kada ga investitor ili Republička direkcija za imovinu Republike Srbije obavesti i naloži uplatu. Ukoliko se razlika ne isplati ugovor o kupovini po povoljnijim uslovima će biti raskinut.

Tržišnu vrednost stana piše u novom Zakonu, određuje pravno lice registrovano za poslove sudskog veštačenja ili ovlašćeni licencirani procenitelj za teritoriju Republike Srbije. Njih je potrebno da angažuje investitor ili Direkcija. Ukoliko se razlika u vrednosti isplati pomenuta zabrana prestaje da važi.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja