SA 1.500 RSD NA BAZENU NE MORATE DA BRINETE O JEDNOJ STVARI: Evo o čemu naročito treba da vodite računa
Foto: Shutterstock

SA 1.500 RSD NA BAZENU NE MORATE DA BRINETE O JEDNOJ STVARI: Evo o čemu naročito treba da vodite računa

Nekretnine -

Izgradnja bazena u dvorištu je veliki poduhvat, kako konstrukcioni, tako i finansijski, i potrebno ga je dobro osmisliti. Ono što mnogi na prvi mah zaborave jeste da se samom izgradnjom ne završava lista troškova – oprema i proces redovnog održavanja mogu takođe da budu udar na kućni budžet.

Iako su bazeni sjajan način za relaksaciju i rashlađivanje u vrelim danima, ne treba zaboraviti da su oni idealno tlo za razvoj bakterija i ostalih mikroorganizama koji mogu da pokvare zabavu i ugroze zdravlje.

bazen, oči, peckanje
foto: Shutterstock

Pod redovnim održavanjem bazena, koje je neophodno za bezbrižno uživanje, podrazumeva se fizički i hemijski tretman vode. Fizički tretman podrazumeva najčešće primenu filtera, ali i čišćenje zidova i dna bazena. Hemijski tretman odnosi se na regulaciju pH vrednosti vode i njenu dezinfekciju.

Bazenski lajneri su jedan od prvih elemenata koji se postavlja na dno i zidove bazena. Ova obloga sprečava curenje vode, a ujedno je i hidroizolacija bazena. Cene bazenskih lajnera kreću se od 4.500 dinara po kvadratnom metru sa montažom. Lajnere je moguće kupiti i bez usluge ugradnje i njihova cena je u tom slučaju znatno niža.

Pumpe za bazene omogućavaju neometani protok vode, odnosno cirkulaciju vode iz bazena ka filteru i njeno prečišćavanje. U zavisnosti od zahteva samog bazena u ponudi su pumpe različitih brendova među kojima su Diasa, Emaux, Fin Forest, Astral, Leo, Seako, Pontaqua. Cene pumpi kreću se od 30.000 do 170.000 dinara. Potapajuće pumpe za bazen moguće je naći i po nešto nižim cenama.

Za čistu vodu neophodan je kvalitetan i optimizovan uređaj za filtriranje vode u bazenu. Cene filtera se kreću od 9.000 dinara za montažne bazene do 270.000 dinara za filtere od polipropilena, sa nekoliko funkcija.

Održavanje bazenske opreme i vode u bazenu je neophodno i ono se vrši dezinfekcijom bazena. Stručnjaci ističu da se za privatne bazene najviše koristi organski hlor. Hlor u granulama se koristi za šok tretman vode, nakon punjenja bazena ili kada je voda zapuštena. Primera radi, hlor granulat košta od 1.500 do 46.000 dinara, dok se tečni hlor može naći po ceni od 7.000 dinara za 25 litara. Aparat za automatsko doziranje hlora košta oko 190.000 dinara, s tim da postoje i znatno skuplje varijante.

Bazen
foto: Shutterstock

Grejači bazena su još jedna od stavki koju bi trebalo da imaju na umu oni koji razmišljaju o izgradnji privatnog kupališta. Njihove cene su takođe šarenolike, pa se mogu naći grejači koji koštaju nekoliko desetina hiljada dinara, ali i solarni grejači koji staju nekoliko stotina hiljada dinara.

Ne treba zaboraviti ni na osvetljenje. Reflektori za bazene kreću se od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada dinara.

Kada je reč o higijeni, na domaćem tržištu se uveliko prodaju i roboti usisivači bazena čije cene idu od 100.000 do 250.000 dinara.

biznis.kurir.rs/Biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track