PLAŽU ZAKATANČIO METALNOM KAPIJOM, A NOĆENJE U VILI NAPLAĆUJE 1.100 €! Dao i oglas, pa se pravio lud kako ne zna šta u njemu piše!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

PLAŽU ZAKATANČIO METALNOM KAPIJOM, A NOĆENJE U VILI NAPLAĆUJE 1.100 €! Dao i oglas, pa se pravio lud kako ne zna šta u njemu piše!

Nekretnine -

Ako je juče čitaocima zvučalo poznato ime Vile Belmond, čiji je vlasnik uzurpirao prostor javne plaže sa metalnom kapijom, to je zato što se o toj vili već pisalo, a o prilici sličnoj onoj koja je sada izazvala negodovanje javnosti.

Naime, radi se o privatnoj vili u Lovranu u vlasništvu izvesnog Zvonimira Ćurkovića, koji se u medijima pojavio u januaru, nakon što je na Airbnb-u preko agencije za iznajmljivanje objavio oglas za iznajmljivanje te luksuzne nekretnine, koji je oglašen kao imanje sa privatnom plažom.

- Želite li da iskusite rustikalni luksuz i privatnost svoje privatne plaže? Uživajte u našoj luksuznoj usluzi konsijerža ako vam je potreban prevoz od/do aerodroma, privatni kuvar, batler, iznajmljivanje automobila, vožnje čamcem, daske za veslanje itd. Na obroncima Učke nalazi se naša vila, 909 m2 ili 9785 kvadrata čistog luksuza - počeo je oglas.

0334826143, Hrvatska, Plaža, Hrvatska plaža, More
foto: Profimedia

Jutarnji list je tada nazvao agenciju koja je objavila oglas jer je neobičan, da ne kažu lažan – naime, teško da bi privatna plaža mogla legalno da radi u Hrvatskoj, jer je na pomorskom dobru i može se dobiti koncesija ili koncesijska saglasnost za plažu, ali i tada je malo verovatno da bi koncesija odobrila njeno zatvaranje u privatne svrhe.

Morskim putem

Agencija ih je potom povezala sa vlasnikom Zvonimirom Ćurkovićem, koji je u telefonskom razgovoru rekao da je došlo do greške i da nije uputio agenciju da u oglasu pomene privatnu plažu.

- Vidite, niti sam znao šta piše u oglasu niti sam agenciji rekao šta da tu stavi. Jasno mi je da plaža ne može biti privatna, ali kuća je izgrađena tako da je jedini pristup plaži morem, međutim, u svakom slučaju sam rekao agenciji da promeni taj deo oglasa i da ukloni privatnu plažu sa nje - branio se Ćurković, koji je vlasnik objekta od 2003. godine.

Međutim, sudeći po jučerašnjim dešavanjima u Lovranu, čini se da igranje na kartu 'privatne plaže' ipak nije bilo slučajno, a to je postalo jasno nakon što ju je zatvorila metalna kapija koja, iako je tu godinama, nikada nije bila korišćena, odnosno uvek je bila otvorena.

Hrvatska, letovanje, morski restoran, Brač, Bol, more
foto: Shutterstock

Time se obistinilo ono što je pomenuto u Airbnb oglasu - plaža je zaista postala privatna, ali su članovi Mozemo partije stigli na nju ubrzo nakon zatvaranja koji su održali konferenciju za novinare na plaži Peharovo i tako naterao opštinske vlasti da reaguju i donesu rešenje kojim se metalne kapije moraju otvoriti.

Rustikalni stil

Gradonačelnik Lovrana Bojan Simonič potvrdio je da su vrata zaista zatvorena, rekavši da su vrata tu 20 godina, ali nikada nisu zatvorena. Simonič je za zatvaranje optužio stanodavca vile i dodao da je taj događaj prilično uznemirio turiste koji su tada boravili na plaži, a koji su, kako je naveo, 'debelo platili' boravak u vili.

Lošinj, Hrvatska
foto: Shutterstock

Prema oglasu iz januara, boravak u vili košta više od 1.100 evra po noći, prostor je uređen u rustičnom stilu, garantuje privatni hedonizam, glamur i ekskluzivnu lokaciju.

Ćurković je u januarskom intervjuu rekao da još nije tražio koncesijsko odobrenje niti koncesiju, ali da sada razmišlja o tome da ubuduće ne bi bilo problema sa iznajmljivanjem zgrade.

Međutim, čini se da nikada nije podneo zahtev, ali je ipak odlučeno da se vila samovoljno zatvori metalnom kapijom, iako je ranije tvrdio da nikada nikome nisu sprečavali da koristi plažu ispred zgrade.

biznis.kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track