NI LETOVANJE U HRVATSKOJ NIJE ŠTO JE NEKAD BILO: Bez 1.000 € nema priče, evo jednog saveta da prođete što jeftinije
Foto: Shutterstock

skočile cene

NI LETOVANJE U HRVATSKOJ NIJE ŠTO JE NEKAD BILO: Bez 1.000 € nema priče, evo jednog saveta da prođete što jeftinije

Novčanik -

Austrijski dnevni list “Österreich” piše kako će Austrijanci za ovogodišnje letovanje u Hrvatskoj morati “nešto dublje da zađu u džep”.

Austrijanci tekst počinju izuzetno primamljivim opisom hrvatskog Jadrana, prenosi Večernji list.

- Tirkizno plavo more, priroda kao iz snova i fascinirajuća kultura obećavaju nezaboravni godišnji odmor u Hrvatskoj. Ka tome vas u Hrvatskoj čeka i ponuda bogata raznolikostima. Stoga, nije slučajnost da se ova zemlja na Jadranu ubraja u najomiljeniji letnji Hotspots Austrijanaca.

Potom su napisali uvodno obrazloženje zašto je letovanje u Hrvatskoj ove godine za deset odsto skuplje nego prošle godine.

Mljet, Hrvatska
foto: Shutterstock

- Promena valute iz kune u evro imala je jak uticaj na cene u Hrvatskoj – koje su porasle za deset odsto. Još viši porast nego prošle godine, barem kako prognoziraju turistički stručnjaci, ne bi smeo da se dogodi - navodi list i dodaje:

- Sve to očigledno još dugo nije zastrašujuće za turiste. Njih oko 21 milion došlo je 2023. godine u “jadranski raj”, a među njima je zabeleženo i pola miliona noćenja austrijskih turista. I ove godine, mnogi Austrijanci ponovo žele da provedu letovanje u Hrvatskoj. Stoga je važno znati koliko novaca se mora ukalkulisati za sedam dana letovanja.

Kako piše Österreich, “odmor u Hrvatskoj košta u proseku oko 945 evra za sedam dana po osobi, bez troškova avio-prevoza. Preračunato po danu, to za budžet znači, otprilike, 135 evra dnevno, uključujući boravak u hotelu s tri zvezdice i hranjenje u lokalnim restoranima. U cenu je uračunat i najam nekog malog vozila, kao i sudelovanje u nekim od omiljenih aktivnosti”.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

List u nastavku navodi i nešto jeftiniju varijantu letovanja koja obuhvata boravak u hotelu sa samo jednom ili dve zvezdice i prehranu u Fastfood lokalima.

- Odlučite li se za prevoz javnim autobusima i besplatne aktivnosti, može se nezaboravni godišnji u Hrvatskoj provesti i za 42 evra dnevno - tvrdi Österreich.

Kako bi i oni punih džepova došli na svoje, austrijski dnevni list nudi im okvirnu kalkulaciju koliko bi ih moglo stajati njihovo ovogodišnje letovanje na hrvatskom Jadranu.

Karin, Karinsko mora, Hrvatska
foto: Printscreen/Youtube/DENI X Tv

- Luksuzni godišnji odmor u “jadranskom raju” počinje negde kod cene od 285 evra po osobi i danu, na više. To znači stanovanje u hotelu s četiri zvezdice, dnevno uživanje u meniju od tri sleda jela, raspolaganje s unajmljenim autom i sudelovanje u privatno organizovanim aktivnostima - ističe list. Ono na šta Österreich posebno skreće pažnju je da cene u Hrvatskoj “jako variraju zavisno o godišnjem dobu”.

- Najskuplje je za vreme letnjih meseci. Nešto jeftiniji, ali jednako lep je i odmor u Hrvatskoj u pred i poslezoni - konstatira list, uz opasku kako su “Split i Dubrovnik, među najskupljim destinacijama” na hrvatskom Jadranu.

No, sudeći po dosadašnjim rezervacijama i izuzetno dobrom početku prolećne sezone, Hrvatska će i ove godine očigledno biti “hit” turistička destinacija. Između ostalih, i Hrvatskoj, izuzetno vernim austrijskim turistima.

BiznisKurir/Poslovni dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track