Sicilijanski gradić Sambuka di Sicilia nakon vrlo uspešnih prodaja 2019. i 2021. priprema i novu licitaciju gradskih nekretnina.

Italijanski gradići već godinama polako nestaju i sad su počeli nuditi razne pogodnosti kako bi privukli nove stanovnike, na primer, prodaja kuće za evro.

I premda se neki gradići muče da privuku kupce, neki jednostavno imaju više kupaca od nekretnina ponuđenih na prodaju.

Sicilijanski gradić Sambuka di Sicilia nakon vrlo uspešnih prodaja 2019. i 2021. priprema i novu aukciju gradskih nekretnina, s tim da će sad početna cena po domu biti tri evra.

shutterstock-786976480.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Stranci hrle u ovaj gradić

- Stranci doslovce hrle u grad da kupe dom - rekao je novoizabrani gradonačelnik Đuzepe Kaćopo. Gradonačelnik takođe podstiče potencijalne kupce da posete ovo područje i provere 12 ili više domova koji će sad biti na prodaju.

Trenutak je savršen jer je u Italiji trenutno mnogo turista i zainteresovanih kupaca, a i oni koji nameravaju da posete državu u proleće i leto mogu takođe razgledati nekretnine.

Kaćopo takođe navodi da nekretnine sad dostupne su 'statički i strukturalno stabilne', ali zahtevaju renovaciju.

Gradić Sambuka je postao međunarodno poznat 2019. kad je CNN objavio reportažu o prodaji 16 nekretnina po početnoj ceni od jednog evra. Dve godine kasnije, gradić je licitirao nove nekretnine, ovaj puta po početnoj ceni od dva evra po nekretnini.

sambuka.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Iskustvo prve prodaje

Prva prodaja privukla je međunarodne kupce i u gradić i područje se slilo oko 20 miliona evra (prihodi pansiona, novih trgovina, prometi od ugovora s graditeljima, arhitektima, inženjerima, dizajnerima interijera i javnih beležnika).

Ono što je takođe znatno olakšalo prodaju gradskih nekretnina je činjenica da je grad bio vlasnik prodavanih domova, dok u drugim raseljenim italijanskim gradićima, na primer srednjovjekovnom selu Patrika, takve licitacije su vrlo složene jer grad ne uspeva pronaći sve pravne naslednike i rešiti imovinsko-pravne odnose.

Gradska vlast Sambuke preuzela je vlasništvo nad napuštenim gradskim kućama nakon potresa u obližnjoj dolini Belice 1969. zbog kojega su se brojni stanovnici raselili.

nekretnine.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Većina kuća ima i balkone sa ogradom i pogledom na popločene uličice i panoramske terase, ali i izvorna, zeleno obojena drvena vrata ukrašenih svodova i prozora.

Međutim, velika većina ih je ispunjena zaboravljenim stvarima i hrpama prašnjavog i polomljenog pokućstva i nameštaja te zahteva opsežno renoviranje. U zavisnosti od zatečenog stanja, renoviranje najčešće košta između početnih 30.000 evra za jednostavnu adaptaciju pa sve do 200.000 evra ako kupac želi kuću pretvoriti u luksuznu oazu za odmor.

Zanima li vas nekretnina u Sambuci, znajte da se od vas očekuje polog od 5000 € koji, ako ne uspete kupiti nekretninu, vam se vraća. Naravno, ako vaša ponuda bude najizdašnija, 5.000 evra postaje osiguranje depozita.

Caka je u tome što se kupovinom kupac obvezuje da će renovirati nekretninu za tri godine inače osiguranje depozita prelazi u vlasništvo grada. Ali, gradska vlast je bila vrlo otvorenog uma prema dogovorenim rokovima zbog prethodne pandemije koronavirusa i dopušta više vremena da se odradi renovacija.

biznis.kurir.rs/BIZLife