Borča, jedno od najperspektivnijih naselja u Beogradu, nudi pristupačne cene stanova i brojne pogodnosti, uprkos manjim infrastrukturnim izazovima

Borča je jedno od najperspektivnijih naselja u Beogradu, pre svega zbog svog položaja i pristupačnosti ali i zbog smera u kome će se u narednom periodu razvijati. Naselja sa leve obale Dunava ne prestaju da se grade i mogu da se pohvale desetinama hiljada novih stanovnika, iako još nisu stekli status kakav uživaju neki drugi delovi grada, takođe na periferiji.

Rođeni Borčani dobro poznaju njene prirodne lepote i prednosti koje pruža uživanje kraj Dunava, a u poslednje vreme sve je više mladih ljudi koji biraju ovaj deo grada za život. Razvoj Borče krenuo je bržim tempom nakon što je izgrađen Pupinov most koji je ovo naselje spojio sa Zemunom. Ovom ubrzanom razvoju doprinelo je i otvaranje tržnog centra koji je, prema svedočenjima njenih žitelja, umnogome olakšao njihovo svakodnevno funkcionisanje.

Uroš Jovanović, vlasnik beogradske agencije za promet nekretnina ART nekretnine na početku razgovora ističe činjenicu da je Borča od najstrožeg centra Beograda udaljena svega 14 kilometara i da se relativno brzo stiže iz ovog naselja do Trga Republike. Ipak, kako navodi, problem ume da napravi gužva na Pančevačkom mostu.

1.jpg
Shuterstock 
foto: Shuterstock

- Pančevac je kao i svaki drugi most i gužve u špicu su, nažalost, neižbežne. Ipak, ako izuzmemo taj faktor do centra se u špicu stiže za 20, 25 minuta što je u gradu veličine Beograda sasvim prihvatljivo. Jovanović kao “slabu tačku” ovog naselja navodi infrastrukturu.

- Borči nedostaje jako malo da izgubi status prigradske čaršije. Tu pre svega mislim da joj nedostaje malo urbanizacije, odnosno, konkretno je najveći problem to što još uvek u nekim delovima sa te strane reke nedostaje kanalizacija. Smatram da je to ono što dugoročno mora biti rešeno - kaže Jovanović.

Ipak, kada je ovaj problem u pitanju deluje da su se stvari konačno pomerile u pravom smeru. Naime, raspisane su javne nabavke za izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda najavljeno je da bi, nakon pet godina, izvođači radova konačno mogli da budu izabrani u narednim mesecima.

Još uvek povoljna cena kvadrata

Jovanović ističe da Borča važi za jedno od najperspektivnijih naselja pre svega jer ima mnogo prostora za gradnju.

- Ovog trenutka cene kvadrata su negdeod 1.000 do 1.500 evrapo kvadratu. Promet se odvija tamo prilično normalno i Borča postaje sve atraktivnija. Što se kupaca tiče ne postoji neki konkretan profil koji sada traži ovo naselje, već je ovom trenutku iznos presudan zašto je Borča primamljiva ljudima. Možemo očekivati da će u budućnosti cene kvadrata samo rasti. Čak ni mane poput nedostatka kanaizacije i “uskog grla” na Pančevačkom mostu neće smanjiti potražnju - smatra Jovanović.

shutterstock-319418210.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Prema podacima različitih agencija za nekretnine, prosečna cena kvadrata u Borči je od 1.100 do 1.500 evra. Naravno, ima i skupljih opcija, ali je praktično nemoguće pronaći kvadrat skuplji od 1.900 evra.

Porodice se najčešće odlučuju za stanove od sedamdesetak kvadrata, dok se najveći broj kupaca opredeljuje za nekretnine manje kvadrature. Sve više je i investitora koji koji grade stambene objekte koji nude i garažno ili parking mesto što polako postaje standard u svim naseljima u prestonici.

Velika ponuda placeva

Borča je po strukturi podeljena na pet naselja, pa se i cene nekretnina razlikuju od toga u kome se nalaze. Postoje Borča 1, 2 i 3, zatim Stara Borča i naselje Crvenka. Slobodnog prostora ima još uvek i za one koji žele da kupe plac i izgrade kuću sa dvorištem i baštom.

Međutim, podaci kojima raspolažu agenti za nekretnine ukazuju da se cena ara u poslednje vreme udvostručila. Iznos diktira lokacija, odnosno da li se plac nalazi bliže Zrenjaninskom putu ili putu za naselje Ovča. Takođe, veliki broj placeva je i dalje u kategoriji poljoprivrednog zemljišta, pa je za početak izgradnje neophodno najpre izvršiti prenamenu zemljišta, što donosi dodatne troškove za kupce. U oglasima se mogu pronaći i njive, koje vlasnici nude za prenamenu i izgradnju, koje imaju veliku površinu i gde ar košta minimalno 1.000 evra.

shutterstock-2364886643.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Odlični uslovi za porodičan život

Što se tiče ostalih benefita treba naglasiti da iz Borče prema centru prestonice ide nekoliko gradskih autobuskih linija, a tu su i one prolazne koje dolaze iz prigradskih naselja na Zrenjaninskom putu.

Nedavno je rekonstruisana i borčanska pijaca što je drastično poboljšalo uslove kupovine za oko 40.000 sugrađana koliko ovde dolazi da pazari. U okviru radova, asfaltirano je 2.400 kvadratnih metara pijačnog platoa, postavljene su 144 nove tezge u zelenom delu i 40 novih i modernih boksova u zanatskom delu pijace. Potpuno je obnovljen i deo pijace za prodaju proizvoda životinjskog porekla, gde je postavljeno 18 rashladnih vitrina u kojima se pazare jaja, meso, domaći mlečni i suhomesnati proizvodi.

Borča danas ima sve što je neophodno za život jedne porodice, od velikih marketa, pijace, do osnovnih škola i vrtića. Nedavno je otvoren i dom zdravlja, što je dodatno olakšalo život Borčanima. Svi ovi parametri dovoljan su uslov, pored povoljne cene, da je ovo naselje na vrhu liste popularnosti među kupcima stanova.

BiznisKurir/Sasomange