KAKO PRONAĆI DOBROG AGENTA ZA NEKRETNINE: 4 osobine na koje morate da obratite pažnju, a ove 3 stvari obavezno proverite
Foto: Shutterstock

KAKO PRONAĆI DOBROG AGENTA ZA NEKRETNINE: 4 osobine na koje morate da obratite pažnju, a ove 3 stvari obavezno proverite

Nekretnine -

Nakon što odlučite da se skućite i počnete da razmišljate o kupovini stana, jedan od važnijih koraka je izbor agenta za nekretnine. On će biti najbitnija karika u samom procesu i neko ko će kroz koordinaciju različitih aktivnosti učiniti da kupoprodaja bude što uspešnija i realizovana na vreme.

Iako je danas popularno mišljenje da ovim poslom može da se bavi svako, u praksi je to dosta drugačije. Ova profesija podrazumeva niz talenata jer u različitm fazama kupoprodaje agent se nalazi u ulogama trgovca, analitičara, konsultanta, pregovarača, psihologa, poslovnog menadžera..

Pre nego što odlučite da angažujete agenta obavezno proverite ove tri stvari:

  1. da li je agencija za koju radi registrovana - to može lako da se proveri jednostavnom pretragom Registra posrednika
  2. da li vaš agent ima licencu
  3. i, možda najvažnija stvar, da li vam je kroz razgovor, što bi se narodski reklo, agent „legao“

Branko Šajkunić, direktor agencije za promet nekretnina BG Posrednik ističe važnost angažovanja profesionalca koji će vas voditi kroz celokupan proces kupoprodaje.

Osoba sa kojom ćete sarađivati mora odlično da poznaje industriju i da bude dovoljno stručna, informisana i iskusna kako bi vas precizno uputila u sve korake koji se tiču kupovine ili prodaje nekretnine. Od agenta treba zahtevati informacije, ali treba i biti svestan da on nije samo trgovac. Sama profesija, odnosno najveći njen deo čini finansijski konsalting. Posao agenta je da pre svega upozna klijenta, njegove želje i mogućnosti i savetuje ga, pre svega, u finansijskom smislu. Tu mislim najpre na situaciju u datom momentu, na savete u vezi sa vrednošću novca na tržištu i preciznu procenu vrednost konkretane nekretnine - kaže Šajkunić.

Pogledajte stanove u Beogradu do 150.000 €

1 / 8 Foto: Sasomange

On navodi i da posao dobrog agenta nije da klijenta upoznaje sa „tajnama zanata“, već da mu pomogne u reševanju problema. - Agent je osoba koja bi trebalo na kraju da zaštiti pravni i finansijski interes svog klijenta. U principu, stručnost i motivacija se prepoznaju već na upoznavanju, kroz inicijalni razgovor, a najbolje se vide na terenu, prilikom razgledanja stana i u razgovoru sa klijentima. Zato smatram da je preporuka uvek dobrodošla i većina dobrih agenata, već nakon par godina iskustva, počinju da rade prevashodno na osnovu preporuka zadovoljnih klijenata – kaže naš sagovornik.

Evo nekoliko osobina na osnovu kojih već na samom početku možete da zaključite da imate posla sa dobrim i iskusnim agentom za nekretnine:

  • Agent ima profesionalni pristup, strpljiv je, predusretljiv
  • Transparentno vam pruža sve informacije o nekretnini. Informiše vas o stanju, dokumentaciji i eventualnim nedostacima.Ima odgovore sva vaša pitanja o svim aspektima kupoprodaje,Zna kako da pregovara i pronađe rešenja koja su u vašem najboljem interesu

Takođe, pored licence koja je preduslov za rad i prvi pokazatelj da imate posla sa profesionalcem, neophodno je da poseduje poslovnu kulturu, da ima profesionalan stav i odnos prema klijentu, da poštuje rokove, bude dostupan i sl.

Na kraju, jedan od najlakših načina za inicijalnu procenu agencije i agenta je jednostavna Gugl pretraga. Čitanjem recenzija i iskustava drugih kupaca i prodavaca može se steći neki opšti utisak na osnovu kojeg možete doneti odluku o izboru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track