U OVOM GRADU NA MORU KVADRAT JEFTINIJI NEGO NA LEDINAMA: Jednosoban stan po ceni garsonjere u Beogradu!
Foto: Shutterstock

VELIKA RAZLIKA U CENAMA

U OVOM GRADU NA MORU KVADRAT JEFTINIJI NEGO NA LEDINAMA: Jednosoban stan po ceni garsonjere u Beogradu!

Nekretnine -

Nakon perioda korone mnogi naši građani su krenuli u potragu za nekretninama na atraktivnim destinacijama u Grčkoj, Turskoj i Italiji. Jedna od lokacija koja im je privukla pažnju zbog cena kvadrata bio je i Trst gde se minule godine mogao kupiti jednosoban stan od 50 kvadrata po ceni jedne garsonjere u Beogradu.

Što se cena kvadrata u Trstu tiče, prema podacima tamošnjih agencija za prodaju nekretnina, one su se kretale između 1.250 evra do 3.950 evra. Ove godine su skočile, ali kvadrat može da se nađe već od 1.500 evra.

Na cene kvadrata u ovom gradu pored mora najviše utiču opremljenost nekretnine, to da li je ona u novogradnji ili se radi o renoviranoj starogradnji, kao i udaljenost od obale.

Na društvenoj mreži X sada se pokrenula polemika oko razlike u cenama kvadrata na beogradskim lokacijama i u Trstu. Poznato su cene kvadrata u prestonici u stagnaciji, ali agenti za nekretnine su saglasni da su iznosi i dalje previsoki. Tako recimo kvadrat na Ledinama košta preko 2.000 evra. Jedina beogradska opština koja ove godine beleži pad cena je Palilula, a stručnjaci smatraju da do skokova cena neće doći kao i da su moguća dalja pojeftinjenja do kraja godine.

Trst
foto: Shutterstock

- Ode ćerka da gleda stan u Trstu 78 m2 125.000 evra 1.600 evra kvadrat, na Ledinama nema ispod 2.000. Radosti života u Srbiji - glasila je objava koja je pokrenula polemiku.

I dok su neki napisali da ima i jeftinijih stanova od pomenutog u Trstu neki naglašavaju da su to nekretnine na periferiji grada. Drugi naglašavaju da su te razlike u cenama prvenstveno zbog privrede jer se Beograd razvija i prethodnih godina je bila prava pomama za stanovima te su cene sa povećanom potražnjom i skočile.

Autor objave je dodao i da je izbor stanova u Trstu veliki, da je kvalitet odličan i da su uglavnom u istorijskim delovima grada.

Kako da kupite stan u Italiji?

Agencije u Italiji od kupaca traže pismenu ponudu za kupovinu imovine i isto tako vrlo često traže da se položi depozit kako bi bili sigurni da ostajete pri kupovini. Na interentu se i toplo preporučuje i advokat ili pravni savetnik kako bi se lakše čitava procedura završila.

Kada se postigne dogovor sa agencijom dužnost unajmljenog advokata je da izradi preliminarni ugovor ili Compromesso. Ovim ugovorom se ne prenosi vlasništvo, ali se navode svi detalji o prodaji i daje prodavcu vremena da se prikupe sva neophodna dokumentacija pre dogovorenog datuma.

Trst
foto: Shutterstock

Kupac (koji mora da ima italijanski poreski broj) zameni depozit od 20 do 30 odsto kupoprodajne cene u ugovoru, i ovim se bave tamošnji notari.

Nakon Kompromesa (Compromesso), notar treba da pripremi konačni ugovor. Kada se taj ugovor potpiše, kupac treba posredstvom notara da uplati ostatak novca koji stoji u ugovoru i sve ostale naknade i poreze.

Naknade i porez izađu na između 10 i 12 odsto kupovne cene nekretnine, i među njima se nalaze porez na imovinu, nagnada za agente, notarske takse, porez na promet itd.

Bonus video:

02:41

JEDINI SAJT ZA NEKRETNINE KOJI ĆE VAM IKADA TREBATI: Najveća ponuda, najbolji oglasi, procena fer cene, agencije od poverenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track