BEOGRAĐANKA KUPILA GARAŽU PA JE RENTA: To mi je najbolja finansijska odluka, plane za pola sata od oglašavanja! Ovo su CENE NAJMA
Foto: Shutterstock

POSLOVNO ISKUSTVO

BEOGRAĐANKA KUPILA GARAŽU PA JE RENTA: To mi je najbolja finansijska odluka, plane za pola sata od oglašavanja! Ovo su CENE NAJMA

Nekretnine -

Da komad betona trenutno vredi kao jedna manja stambena jedinica, svedoče najnoviji podaci Republičkog geodetskog zavoda. Najskuplja garaža, u četvrtom kvartalu prošle godine prodato je za vrtoglavih 63.000 evra!

Reč je o lokaciji u srcu prestonice, na opštini Stari grad. Primera radi, u Novom Sadu u centru grada, za 16 kvadrata sigurnog prostora za automobil, treba izdvojiti duplo manje novca.

garaža, privatna garaža
foto: Shutterstock

Poslednjih godina, kupovina garažnog mesta postala je veoma isplativa investicija. Sve se više solitera podiže, i parkiralište u okviru stambenog kompleksa postalo je imperativ. Imajući u vidu da veliki broj porodica funkcioniše sa dva automobila, gradske ulice postaju tesne za privremeno ostavljanje vozila. Gotovo je nemoguće u strogom centru Beograda iznajmiti garažno mesto za manje od 150 evra, jer ono što je povoljnije, kažu vlasnici ovakve vrste nekretnina, ode odmah.

- Imam dva garažna mesta, jedno u najnižoj etaži zgrade, drugo u okviru dvorišta - priča nam svoje iskustvo Beograđanka Ana R.

- Spustila sam cenu na 130 evra, iako bih zbog lokacije na Dorćolu mogla da zaradim i više, ali mi je prioritet da ga izdam. I zaista, po oglašavanju su odlazila kroz pola sata.

Kirija za pola godine

Kako kaže sgovornica Novosti, čovek koji je unajmio garažu od nje, bez ikakvog cenjkanja platio je kiriju za narednih pola godine, i nekoliko puta pitao ju je da li bi ga prodala. Gotovo po pravilu, ljudi kojima je iznajmljivala do sada dragoceno mesto za parking, prekidali su saradnju tek kada su se odselili iz tog kraja Beograda.

- Novac koji sam uložio u kupovinu garaže, bila je jedna od boljih finansijskih odluka. Parkiralište ne zahteva bilo kakvo ulaganje, osim u daljinski ključ. Čak i vrata od garaže, ukoliko se pokvare zajednički plaćaju korisnici, odnosno stanari. Ni porez nije veliki. A godišnja dobit od par hiljada evra, svakako je značajna za kućni budžet - otkriva još jedan vlasnik garaže Vujadin T.

STANJE PO SRBIJI

Cene najma raznolike

U srcu Vračara, parking mesto može se unajmiti za 200 evra mesečno, dok je na pojedinim lokacijama na Zvezdari cena niža - 70 evra. Kada je reč o Nišu, tamo su cene dosta povoljnije za najam prostora za ostavljanje automobila. Tako se garaže mogu naći za 50 evra mesečno, pa sve do 100 evra. U Kragujevcu su na pojedinim mestima oglašene garaže i za 50 evra za mesec dana korišđenja.

- Najtraženije lokacije su u centralnim delovima grada Novog Sada i u okolini, kao što su Grbavica, Podbara, Stari grad - navode u agenciji.

Tražnja u Novom Sadu

- Iako cena nije kao u centru, garaže su u Novoj detelinari takođe tražene. Neka prosečna garaža idealnih dimenzija od 16 kvadrata, u centru košta 25.000-30.000 evra, na Detelinari od 20.000-25.000 evra. U nekim delovima oko Bulevara Evrope je ista cena. Dalje kada se ide u naselja, cene su niže jer tamo ima parking mesta.

Inače, prošle godine najskuplje garažno mesto prodato je takođe u glavnom gradu, i to po ceni od 58.400 evra. Prema novijoj analizi Geodetskog zavoda, poslednjih godina tržišna slika je takva da je svaki treći stan prodat sa garažom, što je pri odabiru nekretnine za kupovinu važna stavka.

Kurir.rs/ Novosti/ Preneo: S.Đ.

Bonus video:

03:30

VISOKE CENE NEKRETNINE MANJE ZAINTERESOVANIH ZA KUPOVINU! Rabrenović za Kurir TV:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track