OVDE SU STANOVE NEKAD PAZARILI NEMCI, SLOVENCI I ČESI: Stranci iz komšiluka sada beže glavom bez obzira, kažu OVO je razlog!
Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

pad prodaje nekretnina

OVDE SU STANOVE NEKAD PAZARILI NEMCI, SLOVENCI I ČESI: Stranci iz komšiluka sada beže glavom bez obzira, kažu OVO je razlog!

Nekretnine -

Stranci su prvi smanjili kupovinu kada je u pitanju domaće tržište nekretnina. Prema podacima Poreske uprave, do sredine prošlog meseca 2023. godine, stranci su kupili za četvrtinu manje nekretnina u Hrvatskoj, u odnosu na prošlu godinu.

Prošle godine 9.515 stranaca odlučilo se za investiranje u nekretninu u Hrvatskoj, dok je ove godine ta cifra opala ispod 7.400. To su, uglavnom, kuće i apartmani uz more koje novim vlasnicima služe za sopstveni odmor, ali često i za iznajmljivanje, a samim tim i dodatnu zaradu.

Lošinj, Hrvatska
foto: Shutterstock

Inostrani kupci nekretnina najčešće dolaze iz Nemačke, Slovenije, Austrije, ali i Češke i Slovačke. Za mnoge, ulaganje u Hrvatsku je dobra investicija, jer nudi solidnu zaradu na razlici cene, ukoliko se odluče za dalju preprodaju, ali im kupljena nekretnina omogućava i stalni mesečni priliv novca, ako se, ipak, odluče na to da je iznajmljuju.

Obazrivost stranih kupaca proistekla je, prvenstveno, iz ekonomske situacije u matičnim zemljama, a onda je i posledica rasta cena nekretnina u Hrvatskoj, koji se nije zaustavio ni u ovoj godini. Od 2015. godine, pa sve do danas, cene nekretnina u većini delova zemlje dvostruko su uvećane.

Prosek cena novih stanova prodatih u prestonici Hrvatske u prvom delu 2023. godine premašile su 2.600 evra po kvadratu, a slične su cene duž jadranske obale, možda čak i više. Kvadrat na Kvarneru, u Istri, Dalmaciji ili Zagrebu i dalje su jeftiniji, nego u mnogim zapadnoevropskim gradovima.

kurir.rs/blic.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja