KVADRAT U OVIM ULICAMA U BG KOŠTA KAO ČITAV STAN U PROVINCIJI: Za TOP lokacije gazde traže i do 13.000 €, a nije Beograd na vodi
Foto: Shutterstock

i više od luksuza

KVADRAT U OVIM ULICAMA U BG KOŠTA KAO ČITAV STAN U PROVINCIJI: Za TOP lokacije gazde traže i do 13.000 €, a nije Beograd na vodi

Nekretnine -

Za većinu građana kupovina prosečnog stana predstavlja pravi luksuz, ali u Beogradu postoje nekretnine koje premašuju svaku smislenu granicu. Možda ste prolazili nekim ulicama, a niste ni bili svesni da se upravo tu nalaze vrtoglavo skupi kvadrati.

Takve nekretnine se, većinski, nalaze na Dedinju i Senjaku, gde ne možete ni da pomislite da kupite kuću ispod 3.000.000 evra.

Prema podacima sa sajta o nekretninama, trenutno najskuplje oglašena vila od 900 kvadrata nalazi se u Ulici Miće Orlovića u Beogradu, a vlasnik za nju traži čak 6.000.000 evra.

Međutim, luksuzna nekretnina, koja zauzima tron na listi najskupljih kvadrata, nalazi se u Drinićkoj ulici i procenjuje se na 4.000.000 evra, a kada se podeli sa 310 kvadrata, koliko iznosi njena površina, dobija se računica od skoro 13.000 evra po kvadratu.

novac, evri, pare
foto: Shutterstock

Pre samo nekoliko godina gornja granica za nekretnine, koje se svrstavaju u najluksuznije, bila je 1,5 miliona evra, dok je sada ta cifra udvostručena.

Najskuplje kuće u Beogradu prodaju se i u ulicama Miloja Đaka i Koste Racina na Dedinju, na Kosančićevom vencu, kao i na Vračaru.

Pregled cene kvadrata po ulicama u Beogradu:

  • Drinićka ulica – 12.900 evra/kvadrat
  • Hercegovačka ulica – 8.187 evra/kvadrat
  • Ulica Miće Orlovića – 6.666 evra/kvadrat
  • Vladete Kovačevića 5.900 evra/kvadrat
  • Stojana Protića 3.600 evra/kvadrat

- Među top lokacijama su i vile u Užičkoj, Generala Vasića, Vajara Đoke Jovanovića, Tolstojevoj, Teodora Drajzera i Vladete Kovačevića, kao i u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), najskuplja kuća u prvoj polovini ove godine prodata je za 4.802.000 evra na Savskom vencu, a koliko se retko u ponudi mogu naći takve nekretnine na top lokacijama svedoči i podatak da je u ovoj centralnoj gradskoj opštini kojoj pripadaju elitna naselja Senjak i Dedinje za šest meseci prodato samo 25 kuća, što je pet puta manje nego, na primer, na Zvezdari - navodi Aleksandra Mihajlović sa portala za nekretnine.

Prodaja, Oglas, Stanovi
foto: Shutterstock

Stanovi od skoro tri miliona evra

Kada se govori o stanovima, neće nas iznenaditi da su najviše cene po kvadratu za stanove koji se nalaze u Beogradu na vodi i okolini.

- Kada su u pitanju stanovi, Hercegovačka ulica poslednjih godina dominira sa cenama kvadrata, a trenutno najskuplji koji je u oglasima košta 2.800.000 evra, odnosno 8.187 evra po kvadratu. Luks nekretnina na Senjaku u Ulici Sanje Živanovića se prodaje za 2.200.000 evra, dok je treći među najskupljim stanovima u Stojana Protića na Vračaru i prodaje se za 1.850.000 evra - pojašnjava Aleksandra

Kako objašnjava Mirjana Todorović iz jedne beogradske agencije za nekretnine, takoreći prosečne nekretnine obično se prodaju brže od luksuznih, jer postoji daleko veći broj potencijalnih kupaca za njih.

potrošač, Nekretnine
foto: Shutterstock

- Najčešće se traže i brzo prodaju manji porodični stanovi u Beogradu do 100.000 evra, kao i kuće iste vrednosti u okolini Beograda. Ipak, svaka nekretnina je priča za sebe. Tako i luksuzne kuće i stanovi, visoke vrednosti mogu biti prodati u kratkom roku - zaključuje Aleksandra.

kurir.rs/nova.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track