UJKA PERO OČARAO SVE SVOJIM ČUVENIM KROMPIROM: Ko jednom proba ovu sortu uvek joj se brzo vrati - Otkrio u čemu je 'tajni sastojak' koji čuva decenijama
Guča nije samo poznata po festivalu trubača koji svakog avgusta okuplja posetioce iz svih krajeva sveta, već skriva još jedan dragulj – ujka Perov krompir. Ova mala, ali značajna priča iz sela Rti, na samo nekoliko kilometara od Guče, prikazuje kako tradicionalni uzgoj povrća može postati vredno pažnje.
U srcu Rti nalazi se ujka Perovo gazdinstvo, starog zemljoradnika koji sa svojim sinom Dragišom proizvodi krompir decenijama unazad. Njihova ljubav prema zemlji i tradiciji prenosi se s kolena na koleno, a svaka berba donosi nove priče i uspomene.
Pero (72) i njegov sin Dragiša (46) zajedno drže kompletno domaćinstvo, uključujući radove na njivi, ali i brigu o stoci koju imaju u nemalom broju. Uz tradicionalne metode uzgoja, bez hemikalija, posvetili su svoj život prirodi i stvaranju sopstvenog proizvoda koji svi obožavaju.
- Mi se time bavimo otkako postojimo, otkad znam za sebe. Ovde, u Rti, nadmorska visina je između 750 i 800 metara, pritom mi ne stavljamo mnogo hemije, pa se može reći da radimo organsku proizvodnju, što našem krompiru daje jedinstven ukus i kvalitet - priča nam Dragiša Đekić.
Ovo je jedna od najukusnijih sorti krompira, koji zahvaljujući kvalitetu zemlje i položaju ima poseban ukus. Kako Dragiša objašnjava, ljudi koji kupuju krompir iz njihovog domaćinstva mogu da jedu i ako ga samo skuvaju, jer ima puterast ukus kom ne treba ništa, osim malo soli.
Pored krompira koji je nesumnjivo postao omiljeno povrće, naročito Beograđanima, budući da ga dostavljaju u prestonicu po narudžbini, Đekići se bave i proizvodnjom malina i kupina, a u svom domaćinstvu imaju i svinje.
- Odlučili smo da se bavimo i proizvodnjom voća, jer je ovo podneblje pogodno za njihovo održavanje. Maline, kupine i jabuke su isto veoma tražene, ali fokus nam je na krompiru. Pošto ne može da se živi samo od proizvodnje jednog voća ili povrća, odlučili smo da uvrstimo sve to u našu ponudu, a pored toga se bavimo i svinjarstvom - objašnjava Đekić, četrdesetšestogodišnji poljoprivrednik.
Ništa ne bi bilo ovako kako jeste da nije i njihovog starog traktora, koji, kako kažu, voze već 40 godina i zadovoljni su njim.
- Nije bilo mogućnosti da obezbedimo novije mašine, ali iako vozimo traktor star 40 godina vrlo smo zadovoljni njime i time kako obavlja svoju funkciju. Voleo bih da se ukažu mogućnosti za proširenjem i unapređenjem posla, jer imam velike planove za budućnost - zaključuje Dragiša Đekić.
I dok Guča slavi svoje trubače, selo Rti s ponosom može da se pohvali ovim vrednim ljudima i njihovim, takozvanim, ujka Perovim krompirom, koji svake godine osvaja srca i stomake svih koji ga probaju.
MNOGI GA BACAJU, ALI ONI ŽELE DA GA UNOVČE: Nišlije došle na neverovatnu ideju - Jednu vrstu otpada planiraju da koriste kao resurs kao prvi na jugu Srbije