Život je Dušicu Tomić odveo u Njujork nekoliko nedelja nakon što je diplomirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a od te 1989. godine, po preseljenju u Sjedinjene Američke Države, radila je u srcu Menhetna, u čuvenoj modnoj četvrti (fashion district).

Posle više od tri decenije koje je provela 'preko okeana', sa suprugom se vratila u Srbiju i zajedno sa svojim deverom na Dorćolu otvorila neobično mesto Ahimsa Vega-Yoga, restoran veganske kuhinje, čije recepte je donela sa više strana sveta.

00205279566c028460fd91b091afa1d039ecd1117b09bc069fe6baa1cea3e5f86e962-aaf654ef5179d394.jpg
Foto: Printscreen/Instagram/ahimsa_vegayoga

U meniju su brojna jela, a najtraženiji su tajlandski zeleni kari, pirinčane nudle, falafel i giros.

Tu su, između ostalih, i burgeri i ćevapčići bez mesa (na bazi proteina žitarica i graška), ramen supa, marokanska čorba, etiopljanski gulaš, ali i zlatarsko-američke palačinke.

Jela koja sadrže namirnice organskog porekla su obeležena, kao i ona koja ne sadrže gluten.

- Prvih sedam godina smo živeli u Njujorku, a onda smo se preselili u Nju Džerzi, prvenstveno da bi deca odrasla u ‘zelenijim uslovima’, van grada.

0020525ba7d78b1f6f2aa7454c8c1f4330d720bc5811e355c692ac6bded479128cb69-56c5ccabdf6e7eac.jpg
Foto: Printscreen/Instagram/ahimsa_vegayoga

- Igrom slučaja, radni vek sam započela u modnoj industriji i tu sam ostala 32 godine. S obzirom na to da sam radila u komercijali, imala sam sreću da sarađujem sa fabrikama iz celog sveta, da proputujem prvenstveno po Kini, Vijetnamu i Indiji, ali i da više puta odem do Meksika, Dominikanske Republike, Bangladeša, Šri Lanke… Kolege sa kojima sam radila bile su raznih nacionalnosti, a najviše Kinezi, Južnoamerikanci, Indusi i Korejci.

Putujući po svetu isprobavala je razna jela, beležila recepte i sve to predstavila u konceptu Ahimsa na Dorćolu, nedaleko od Skadarlije, u ulici Cara Dušana 94.

Restoran je prvobitno otvorila na Vračaru, a onda ga 2023, godine proširila i preselila u strogi centar Beograda.

002056437bb2e47db85943306fe7cbfba6bc8dae7e6ae722b2758681c9e50d482a3ec-b922ec0adaa0a433.jpg
Foto: Printscreen/Instagram/ahimsa_vegayoga

- Čini mi se da sve više ljudi prelazi na vegansku ishranu, i to ne mislim samo na inostrane turiste, već na naše komšije iz Beograda. Veliki broj naših gostiju nisu vegani, ali vole hranu koju ovde spremamo, beže od glutena i jedu bezglutenska jela ili dolaze u vreme posta.

Dušica sa suprugom živi u Srbiji od perioda epidemije korone, koji je ubrzao njihov planirani povratak u Beograd, dok su ćerka i sin ostali u Americi. Njima je u Ahimsi posvetila dva jela.

0020564241a1cb2c25dc64db4103bebacbf1e2366754e546680c68fd2dcca98dc8b4f-e22761da4d69fde3.jpg
Foto: Printscreen/Instagram/ahimsa_vegayoga

- Moj sin se zove Lazar i dok je kao mali trenirao fudbal drugari su ga u Americi zvali Laz, jer im je bilo lakše tako nego da izgovore celo ime. Zbog toga se lazanje koje on obožava zovu Laz lazanje (speltine kore, bolonjez od tofua i karfiola, bešamel sa pečurkama i spanaćem). A kako ćerka Nina voli da putuje po Dalekom istoku, njeno jelo je Nina-na Ramen (miso supa, pirinčane nudle, šitake pečurke, tempeh, šargarepa, spanać, klice i kokosovo mleko) - rekla je Dušica.

(Kurir.rs/Priče sa dušom)