OVO SU NAJPLAĆENIJI POSLOVI U SRBIJI: Na listi su i neki zanati a najveća plata ide i do 600.000 dinara
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija, Shutterstock

dobra zarada

OVO SU NAJPLAĆENIJI POSLOVI U SRBIJI: Na listi su i neki zanati a najveća plata ide i do 600.000 dinara

Moj biznis -

Prema statistici jednog domaćeg sajta u IT sektoru se plasiraju najviše zarade u Srbiji, potvrđujući globalni trend potražnje za stručnjacima. Plate IT profesionalaca kreću se između 100.000 i 600.000 dinara.

Oglasi za posao gde spadaju programeri, sistem administratori i IT konsultanti su posebno traženi u Srbiji.

Osim adekvatnog obrazovanja, uspeh u IT sektoru zahteva neprestano učenje i prilagođavanje novim tehnologijama, što ovu delatnost čini posebno dinamičnom i profitabilnom.

programer
foto: Shutterstock

Raspon plata IT stručnjaka

Informacije o zaradama u IT sektoru pokazuju veliku razliku, od početničkih do visoko specijalizovanih pozicija. Plate variraju u zavisnosti od iskustva, pozicije i tehnološke specijalizacije.

Od junior programera do iskusnih IT arhitekata, finansijski potencijal raste sa nivoom stručnosti i odgovornosti uloge.

U IT sektoru Srbije, specijalizovane pozicije donose visoka primanja, a potražnja za it stručnjacima u oblasti poput programiranja, upravljanja bazama podataka i razvoja softvera je u stalnom porastu.

Pogledajte neke pozicije koje prednjače po zaradi:

  • Senior Software Developer – plate se kreću od 200.000 do preko 400.000 dinara
  • IT Project Manager – zarade variraju od 150.000 do 350.000 dinara.
  • DevOps Engineer – sa primanjima od 180.000 do 400.000 dinara.
  • Data Scientist – spadaju među najplaćenije sa zaradom od 200.000 do 600.000 dinara.
  • Cybersecurity Specialist – plate se kreću u opsegu od 150.000 do 500.000 dinara. Sa stalnim usavršavanjem i sertifikacijama, specijalisti u ovim oblastima mogu očekivati dalji rast zarada i bolje pozicije unutar industrije.

Raste i popularnost zanatskih poslova

Uporedo sa digitalizacijom i napretkom u IT sektoru, zanimanje za zanatske poslove u Srbiji doživljava takođe značajan rast. S obzirom na deficit kvalifikovanih majstora, plate u zanatskim profesijama postaju sve konkurentnije, privlačeći tako više pažnje među tražiocima posla.

plata, porast, povećanje
foto: Shutterstock

Sposobnost da se pruži kvalitetan i efikasan rad učinila je zanate poput vodoinstalatera, električara i građevinskih radnika izuzetno traženim na tržištu rada.

Zanatski poslovi nude stabilnost i sigurnost kroz konkurentne zarade, koje se često meraju sa onima u visoko-tehnološkim sektorima. Takav trend je rezultat stalnog porasta potražnje za kvalifikovanim majstorima, retkost koja ceni njihov rad.

Deficit majstora direktno doprinosi povećanju njihove dnevne ili mesečne zarade. Atraktivne plate postaju standard u ovoj branši.

Vozači u Srbiji ostvaruju primanja između 100.000 i 300.000 dinara. Ovo zanimanje spada među dobro plaćene delatnosti zbog velike potražnje.

Vodoinstalateri, ključna zanimanja infrastrukturnih radova, imaju zarade koje se kreću od 100.000 do 270.000 dinara.

Hrvatska, plata
foto: Shutterstock, ilustracija

Kuvari i pomoćni kuvari u uslužnom sektoru mogu računati na plate u rasponu od 100.000 do 350.000 dinara.

Pizza majstori, kao specijalizovani kuvari, zarađuju između 90.000 i 200.000 dinara. Specifičnost i veština pripreme pizze čini ih traženim radnicima na tržištu.

Magacioneri ostvaruju dohodak do 130.000 dinara. Odlučujući element u logističkim operacijama, njihovo zapošljavanje je konstantno u porastu.

Menadžerske pozicije i njihov finansijski potencijal

Menadžerske pozicije često pružaju impresivan finansijski potencijal zbog složenosti i odgovornosti koje sa sobom nose. Ove pozicije obično zahtevaju visok nivo stručnosti i iskustva, ali su zato i finansijski isplativije u odnosu na druge poslove.

Generalno, menadžeri prodaje se ističu visinom zarade koja može doseći i do 400.000 dinara. Ovo odražava značaj prodajnih strategija i upravljanja klijentima za ukupnu profitabilnost kompanije, gde dobri rezultati značajno utiču na visinu primanja.

Šefovi gradilišta, koji koordinišu kompleksne građevinske projekte, takođe spadaju među dobro plaćene menadžerske pozicije sa zaradama do 270.000 dinara. Odgovornost za pravovremeno i kvalitetno izvođenje radova opravdava visinu njihove kompenzacije.

menadžer, šef
foto: Shutterstock

Menadžer prodaje je visoko plaćena pozicija

Menadžerske pozicije u prodaji privlače visokim primanjima koja mogu doseći i do 400.000 dinara mesečno. Ova uloga je ključna za postizanje i održavanje komercijalnog uspeha firme.

Visoka zarada menadžera prodaje odražava njihovu ulogu u kreiranju i implementiranju prodajnih strategija, koje direktno utiču na profitabilnost kompanije. Širok spektar znanja i veština jesu presudni za ovaj posao.

Odgovornost menadžera prodaje ne ogleda se samo u postizanju kratkoročnih prodajnih ciljeva, već i u gradnji dugoročnih odnosa sa klijentima. Isto tako, od ključne je važnosti predviđanje tržišnih trendova i prilagođavanje strategija.

zgrada, gradilište
foto: Shutterstock

Biti šef gradilišta se isplati

Za poziciju šefa gradilišta neophodne su izuzetne organizacione sposobnosti i sposobnost vođenja tima. Predvođenje timova radnika od ključne je važnosti za uspešno izvođenje radova. Odgovornost za poštovanje rokova, kvaliteta izvedenih radova i bezbednosti na radu. Komunikativnost i saradnja sa inženjerima, investitorima i podizvođačima. Rešavanje problema koji se mogu pojaviti tokom građevinskih projekata.

Plata ovog profila varira od 150.000 do 270.000 dinara mesečno, zavisno od iskustva i obima posla.

(Kurir.rs/BIZPortal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja