BABA ZAPATILA SORTU, A TATJANA NASTAVILA TRADICIJU: Sadi domaću biljku koja odlično rađa, sve radi ručno i na zaradu se ne žali!
Foto: Efcka / Alamy / Profimedia, Shutterstock

sa generacije na generaciju

BABA ZAPATILA SORTU, A TATJANA NASTAVILA TRADICIJU: Sadi domaću biljku koja odlično rađa, sve radi ručno i na zaradu se ne žali!

Moj biznis -

U dvorištu Tatjane Mandić iz Banatskog dvora, gde god da se pogleda beli se beli luk. Rodila stara domaća sorta „Bosut“, koju je još njena baka Anka gajila, a oni lukovicu prenosili iz generacije u generaciju. Doneli je još iz Like kad su naselili Molin, a onda kasnije došli u Banatski Dvor. Odoleo je i seobama i godinama i vremenskim uslovima.Otporan je i rađa. Sada je vreme za prodaju, kupci naručuju po 650 dinara za kilogram.

beli luk
foto: Shutterstock

- Ne sećam se kad je baba Anka „zapatila“ tu staru sortu, ali znam da je uvek samo svoj beli luk vrtela iznova i iznova, nikad nije mešala sa nekom drugom vrstom. Mi smo nastavili tradiciju. Beli luk se sadi sredinom oktobra. Češanj po češanj, baš je iz naše bašte koja je u sklopu kuće.Bašta je velika i „skratili“ smo je tako što smo počeli da sadimo beli luk. Odgovara mu vreme, a niti se đubri, niti tretira ničim. Sve je organsko - priča Tatjana.

ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO

Cena od 650 dinara za kilogram „Bosuta“ je ista kao i prošle godine. To je neka cenovna sredina u odnosu na organski luk i onaj koji se prodaje u radnjama, jer je zaista kvalitetan i znaju koliko je truda uloženo u njegovu proizvodnju. Sve se radi ručno – od sadnje do čišćenja. Osim Tatjane tu je angažovana i njena majka Jelena, a kad zatreba i baka Anka. Pravo žensko preduzetništvo.

Kada prodaju privedu kraju i ostave za sebe deo za sadnju, taman dođe period za novi krug. Budući da se radi o bašti a ne o njivi, korova nema i istrebljena je trava, mada naravno – uvek se pojavi i raste, ali redovno se okopava između redova i plevi ona tik uz luk.

Na sreću „Bosut“ je otporan. Do sada nije bilo nikakvog obolevanja, jedino kada je sušniji period desi se da ljuska bude žuća nego inače ali to ne utiče na sam plod.

beli luk, Mihailo Ribarac, cena, dobit, zarada
foto: RINA

- Beli luk vadimo kada su stabljike poluzelene tj. polužute dovoljno žute da je zreo, a ipak zelene da možemo da čupamo da se ne pokida, pravimo buntove po 30 komada koje vežemo i kačimo na kotarku gde ima promaje, a tamno je i da se suši. Nakon malo više od dve nedelje krećemo sa čišćenjem - kaže Tatjana.

Do zime i do mrazeva beli luk se čuva na hladnom i tamnom mestu, na promaji. A posle može už frižider. Konzumacija je poželjna tokom cele godine.

kurir.rs/Plodna zemlja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track