Plodna zemlja na obalama Zapadne Morave do sada se pokazala odličnom za mnoge povrtarske i voćne kulture. Iako nadaleko poznata po zasadima krompira i lubenice, u selu Ježevica porodica Aničić odlučila se za proizvodnju dinja, a zbog te odluke nikada se nisu pokajali.

- Mi smo hteli da pokušamo nešto drugačije i odlučili smo se za dinju. Ono što je presudilo jeste i isplativost. Do sada pola decenije koliko radimo dinje, računica je bila dosta zadovoljavajuća, nadam se da ćemo i u budućim godinama biti zadovoljni, kako sa prinosom, tako i sa kvalitetom, rekao je za RINU mladi poljoprivrednik Aleksa Aničić.

1688397112-aleksa-anicic-proizvodac-dinje-fotorina3.jpg
RINA 

On se nekoliko poslednjih nekoliko godina bavi proizvodnjom dinja, a ove godine zbog loših vremenskih uslova kako ističe zakasnilo se sa sadnjom, pa ce sočni plodovi kasniti i na tezgama.

- Vremenske prilike su značajno ove godine uticale na zasad dinje, posebno kiša, jer smo sa sadnjom kasnili negde od 20 do mesec dana. Mi smo dinje ove godine posadili između 15 i 20 juna. Ove godine dinju imamo na negde oko hektar I po, nadamo se da će dobro roditi ove godine, mada će svakako stići sa zakašnjenjem od nekih 20-ak dana, rekao je Aleksa.

1688397112-aleksa-anicic-proizvodac-dinje-fotorina2.jpg
RINA 

Mladi poljoprivrednik je pokušao da odgonetne i reši večitu dilemu.

- Stalno se postavlja pitanje je to šta su dinje, voće ili povrće. Za mene je to voće, po mom mišljenju ili iskustvu, zaključuje Aleksa.

(Kurir.rs/RINA)