ĐORĐA BOLEST NATERALA DA POKRENE BIZNIS O KOME SE SADA NADALEKO PRIČA: Ovih proizvoda nema u prodavnicama, ovako ih PLASIRA
Foto: Đorđe Aleksić

aleksići jedinstveni po mnogo čemu

ĐORĐA BOLEST NATERALA DA POKRENE BIZNIS O KOME SE SADA NADALEKO PRIČA: Ovih proizvoda nema u prodavnicama, ovako ih PLASIRA

Moj biznis -

Mezetluk serviran iz domaćinstva Aleksić, koje se nalazi u Gornjoj Pakašnici blizu Kruševca ima drugačiji šmek, a posle decenije i po rada o njihovim delikatesima od divljači, mesa iz domaćeg uzgoja, dimljenom kačkavalju i sirevima sa raznim aromama, nadaleko se priča.

Njihova proizvodnja je mala, ali briga o ljudima ogromna. Oni su jedinstveni na našem tržištu pošto brinu i o zdravlju svojih kupaca, a proizvodi „Pršuta i sirevi Bagdalska Avlija”, nemaju ni gram aditiva.

Ovi mali proizvođači imaju dosta širok asortiman proizvoda i kod njih se može pronaći sve od svinjske i goveđe pršute, vrata, ramsteka, pančete, do suhomesnatih delikatesa od konjetine. Ono što je posebno i što mušterije naročito traže su ovčija pršuta i stelja, kao i ramsteci, kobasice i slanine od divlje svinje i srnetine.

- Sve se proizvodi ručno, tradicionalnim metodama i bez ikakvog prisustva aditiva i konzervanasa, osim morske soli. Zrenje proizvoda kao i dimljenje se odvija u periodu od 6 do 36 meseci. Postoji i serija mesnih proizvoda koji se rade sa kalijumovom solju za ljude koji imaju problema sa povišenim pritiskom - priča nam Đorđe Aleksić.

1 / 4 Foto: Đorđe Aleksić

Otkriva nam da je sasvim slučajno počeo da se bavi ovim poslom, pošto je hteo najpre porodici da obezbedi zdraviju hranu, a onda je, nažalost, oboleo od ulceroznog kolijtisa što ga je u velikoj meri usmerilo, jer je u pojedinim delovima godine vezan je za kuću zbog prirode bolesti.

Đorđe proizvodi pršute koje nećete pronaći ni u jednoj radnji, niti kod nekog drugog proizvođača. Pre četiri godine počeo je i da se profesionalizuje i već je na granici onoga šta može sam da uradi:

- U proizvodnju sam uključen samo ja, pošto sam vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, a sama proizvodnja je spoj tradicionalne prerade mesa i sira obogaćenog novim ukusima.

Đorđe Aleksić
foto: Đorđe Aleksić

Mezetluk, kako kaže, nije kompletan ako se meso ne kombinuje sa nekim sirom. Zato je počeo da pravi sireve i kačkavalje, ali opet na svoj specifičan način:

- Svi kačkavalji su dimljeni, a sirevi su sa različitim aromama i u različitim bojama, poput žute, crvene, zelene. Sireve radim od kozijeg, kravljeg i ovčijeg mleka, a imam u ponudi i ljute sireve od kravljeg mleka koje pravim sa aronijom, kurkumom, zelenom ljutom paprikom, tu je i sir sa vrganjem. Period njihovog zrenja je znatno duži nego kod drugih sireva i traje po nekoliko meseci - otkriva Đorđe.

1 / 4 Foto: Đorđe Aleksić

Sve se radi potpuno drugačije od ostalih proizvođača, a u zavisnosti od vrste oni se dime ili bez dimljenja stavljaju na zrenje kako bi se postigao željeni kvalitet.

Kako kaže, mleko za izradu kačkavalja nabavlja isključivo na određenim mestima, gde zna da je kvalitetno. Isto je i sa mesom. Sve je od domaćih proizvođača.

MEZE I U VREME POSTA

Do posnog programa đorđe je došao na nagovor svojih mušterija koji poštuju postove. Počeo je sa sušenim i dimljenim paradajzom u maslinovom ulju i trebalo mu je par godina da otkrije kako da paradajz, na prirodan način, zadrži miris dima, da bi dobio specifičnu aromu. To je ono što ga razlikuje od običnog sušenog paradajza.

– Sada imam i suve tikvice kao dopunu dimljenom paradajzu. Tikvice i paradajz sam gajim, a za ovu proizvodnju su neophodne posebne vrste povrća i sve je uzgajano na potpuno organski način – kaže Đorđe.

- Proizvode plasiram na kućnom pragu i sajmovima vina i prehrane, a izdvajaju se pored dimljenog suvog paradajza i svinjski but koji stoji dve godine. Recepti su u većini moji i plod su dugodišnje prakse i komunikacije sa mušterijama koji su glavni reper za isprobavanje novih ukusa. U početku sam krenuo sa svinjetinom, prvenstveno zbog dostupnosti, a kasnije sam se prebacio na goveđe, konjsko i ovčije meso. Kako su već zahtevale mušterije - priča naš sagovornik.

Kako nam kaže širenje proizvodnje mu nije u planu, već samo rad na podizanju kvaliteta. Što se tiče novih proizvoda u planu su oni od ovčijeg i mleka krave buše, ali o tom potom.

- Imamo stalne kupce, a oni nas dalje preporučuju. Jednostavno, dobar glas se daleko čuje. Morate da smislite drugačiji proizvod kojeg nema u prodavnicama i da uložite sirovinu, sve ostalo samo dođe - kaže Đorđe.

kurir.rs/ J. Ž. SKENDERIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja