Mihajlovićeva: Drastično ćemo smanjiti broj dozvola za minielektrane
Foto: Zorana Jevtic

Poseta Vrnjačkoj banji

Mihajlovićeva: Drastično ćemo smanjiti broj dozvola za minielektrane

InfoBiz -
Njih ne sme biti više od pet do sedam, a sada ih je oko 90, smatra ministarka

VRNJAČKA BANJA - U narednih nekoliko meseci broj dozvola za izgradnju minihidroelektrana u Srbiji biće drastično smanjen, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović i najavila da će novi javni poziv opštinama biti objavljen u narednih mesec dana.

Ona je primetila da je problem investitorima prethodnih godina bilo to što nije bilo odgovarajuće podzakonske regulative u ovoj oblasti, nije bilo uredbi, ni jasnog Zakona o energetici.

"Mi smo glavnu prepreku otklonili za manje od godinu dana, a druga prepreka jesu potrebne dozvole", istakla je ministarka, napominjujući da njih ne sme biti više od pet do sedam, a da ih sada ima oko 90.

Ona je novinarima u Vrnjačkoj Banji, gde učestvuje na Četvrtom međunarodnom CEDEF energetskom forumu, rekla i da se neće praviti razlika između stranih i domaćih investitora i poručila da se vremena u Srbiji menjaju.Mihajlović je posebno navela da se ne sme desiti da potencijalni investitori gube više od dva meseca na svemu onome što je potrebno da dobiju od države."Danas je potrebno 90 raznih dozvola i ono što mi pokušavamo nekoliko meseci da napravimo jeste da broj tih dozvola smanjimo. Prošle godine sam rekla da ćemo 27 dozvola smanjiti na pet, a onda se ispostavilo da ih ima 90", rekla je ona.

"Prvi javni poziv bio je za 317 lokacija, za neke od njih nismo imali zainteresovane investitore, tako da smo se opredelili za 213 lokacija, a potencijalno njih ima i 900", rekla je Mihajlović.Mihajlović je rekla da se na javni poziv mogu javiti one opštine koje su "potpuno čiste", odnosno za koje je sigurno da se u njima mogu graditi minihidroelektrane i objasnila da će lokalne samouprave od investtitora, koji će tu graditi, dobijati određenu naknadu za korišćenje voda, koja nije mala.

Govoreći o smanjenju birokratije, Mihajlović je navela da se Ministarstvo energetike povezalo sa drugim ministarstvima i da će se ta procedura, kroz Kancelariju za brze odgovore na nivou vlade koja će svakako postojati, smanjiti.

Postojao je veliki otpor smanjenju administracije i birokratije, koja nikada nije spremna da se odrekne mogućnosti da izdaje određene dozvole, rekla je Mihajlović i izrazila uverenje da će se to dogoditi i brže nego što je najavila, imajući u vidu da je to prioritet države.Ministarka je podsetila da je promenjen Zakon o energetici i da je država pripremila zakonodavni okvir, istakavši da ministarstvo maksimalno želi da bude uključeno i da pomogne investitorima da u najkraćem roku obezbedi sve što im je potrebno.

Govoreći o energetskom sporazumu sa Italijom, ministarka energetike je objasnila da se obavljaju sastanci radnih grupa, izrazivši uverenje da će do sredine oktobra, kada će se održati zajednicka sednica vlada Srbije i Italije, imati detaljnije podatke jer je, kako je navela sada na italijanskoj strani da usvoji dokument vezan za taj sporazum.Tokom energetskog foruma, Mihajlović će imati bilateralne susrete sa ministrom energetike, industrije i rudarstva RS Željkom Kovačevićem, kao i sa delegacijom poljskog parlamenta i predstavnicima poljske i mađarske ambasade u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja