Cene organskih proizvoda do 200 odsto veće od uobičajenih

BEOGRAD - Sve više zainteresovanih za zdraviju hranu.
Organska hrana je sve zastupljenija na policama trgovinskih lanaca u Srbiji, a prodaja raste iako su cene takvih proizvoda nekoliko puta veće od onih koji nisu organskog porekla.

Najtraženije povrće

Sekretar udruženja Srbija organika Ivana Simić izjavila je da su cene svežih organskih proizvoda od 100 do 200 odsto veće od konvencionalnih proizvoda, a na srpskom tržištu najviše se traži sveže povrće, dok je voće uglavnom namenjeno izvozu. Cene prerađenih organskih proizvoda veće su za oko 80 odsto.
- Potražnja za svežim proizvodima je velika, pa je porasla i ponuda na pijacama, gde je dobra snabdevenost svim vrstama povrća. Potražnja je sad čak i veća od ponude - navela je Simićeva.
Prema njenim rečima, sve više trgovinskih lanaca odvaja kutke za organske proizvode.

Početak razvoja

Sekretar Odbora za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović ocenio je za Tanjug da je organska proizvodnja veliki potencijal Srbije, ali da je još na početnom nivou razvoja.

On je rekao da je Srbija pod organskim proizvodima u 2011. imala oko 6.000 hektara, a prošle godine su te površine povećane za 30 odsto, što pokazuje da su poljoprivrednici sve više zainteresovani za gajenje tih kultura.