Mleveni cimet koji je stigao iz Srbije povučen je s hrvatskog tržišta, objavio je RASFF, evropski sistem za brzo uzbunjivanje i informisanje o hrani. Razlog je – povećana koncentracija bakterije Bacillus cereus.

U uzorku mlevenog cimeta koji je, u sklopu službene kontrole na hrvatskom tržištu, navodi se na portalu RASFF, pronađeni su patogeni mikroorganizmi – bakterija Bacillus cereus u koncentraciji od 4800 CFU/g, u poređenju sa dozvoljenih do 1000 CFU/ Mr.

Proizvod je navodno povučen s tržišta. Trovanje hranom uzrokovano bakterijom Bacillus cereus može se, prema sajtu Stethoscope, pojaviti u dva oblika, zavisno od toga koji toksin deluje: dijarealni toksin uzrokuje dijareju, a emetički toksin izaziva povraćanje.

Inače, kako se dodaje, spore Bacillus cereus nalaze se u prašini, na tlu, na površini voća i povrća.

- Lako mogu kontaminirati sirovu hranu i uz dovoljno vremena i pravu temperaturu, razmnožiće se u velikom broju. Rizična hrana je pirinač, meso, mleko, kruompir - navodi se na sajtu.

Faktori koji najčešće dovode do širenja i razmnožavanja mikroorganizama u hrani su neadekvatna higijena ruku, površina i posuđa za pripremu hrane, neprikladna termička obrada i čuvanje hrane.

Biznis.kurir.rs/Seebiz