Izvršni direktor nemačkog proizvođača automobila Volkswagen, Oliver Blume, izjavio je da bi Evropska unija trebalo da razmotri prilagođavanje planiranih carina na električna vozila proizvedena u Kini, kako bi se uzele u obzir investicije koje su napravljene u Evropi.

- Umesto kaznenih carina, ovo bi trebalo da se odnosi na međusobno priznavanje investicija. Oni koji investiraju, otvaraju radna mesta i sarađuju sa lokalnim kompanijama trebalo bi da imaju koristi kada su u pitanju carine - rekao je Blume u intervjuu za nedeljnik Bild am Sonntag, prenosi Reuters.

EU planira da nastavi sa uvođenjem carina na električna vozila iz Kine, saopštila je u petak evropska izvršna vlast, iako je Nemačka zajedno sa svojim proizvođačima automobila odbacila ovu meru, što je ukazalo na razdor u vezi sa najvećim trgovinskim sporom sa Pekingom u poslednjih deset godina.

vw-ngw6-showroom-id4-masthead-20230322.jpg
Volkswagen 

Predložene carine do 45 procenata na električna vozila proizvedena u Kini koštale bi proizvođače automobila dodatnih milijarde dolara za uvoz automobila u EU i predviđeno je da budu na snazi pet godina, počevši od narednog meseca.

EU, koja vodi trgovinsku politiku bloka, navela je da bi carine bile odgovor na nepravedne kineske subvencije, nakon jednogodišnje istrage o subvencijama. Komisija je takođe saopštila u petak da će nastaviti razgovore sa Pekingom.

Blume je upozorio da postoji rizik da bi odmazda Kine u vidu carina mogla naštetiti evropskim proizvođačima automobila.

biznis.kurir.rs