Na Beogradskom sajmu svečano su otvoreni 60. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije (UFI) i 60. izdanje Međunarodnog sajma mašina i alata za drvnu industriju (UFI), najveća manifestacija regiona jugoistočne Evrope, koja već decenijama postavlja standarde i predstavlja najnovije tendencije, stilove i tehnologije u obradi drveta, proizvodnji i distribuciji nameštaja.

Čast da otvori jubilarno izdanje manifestacije imala je ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Adrijana Mesarović.

Govoreći o velikom potencijalu drvne industrije Srbije, ministarka je navela da je vrednost izvoza nameštaja od drveta prošle godine iznosila 768,7 miliona evra, što u odnosu na 2022. godinu beleži rast od 12,7% uz tendenciju daljeg rasta u ovoj godini.

- Industrija nameštaja Srbije apsolutno je konkurentna kako na domaćem tako i na stranom tržištu, posebno kada je u pitanju kvalitet proizvoda i dizajn. Danas tu šansu za dalji razvoj možemo da iskoristimo zahvaljujući zaključenim sporazumima o slobodnoj trgovini koji su potpisani sa državama EFTE, CEFTE, Evropskom Unijom, NR Kinom, Evroazijskom ekonomskom unijom, Turskom, Velikom Britanijom, ali zahvaljujući regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan - rekla je Mesarović i dodala da proizvodnja svakim danom raste i Srbija je u svetu prepoznata na investicionoj mapi kao zemlja koja ima najbržu rastuću ekonomiju u Evropi i ogromne rezultate na polju tehnološkog napretka, kao i napretka u oblasti nauke i veštačke inteligencije.

Ministarka je pozvala je proizvođače da prate konkurse Ministarstva privrede, imajući u vidu da su oni u skladu sa prilikama i potrebama ove industrije.

shutterstock-193954739.jpg
Shutterstock, Ilustracija 

- Država Srbija snažno stoji uz svoju privredu, a Ministarstvo privrede će kao ido sada nastaviti da podržava kreativne proizvođače kroz podršku u pribavljanju finansijskih sredstava za nabavku opreme i druge vidove jačanja konkurentnosti - poručila je Mesarović.

Na ovogodišnjem Sajmu nameštaja pred posetiocima će biti komadi nameštaja savremenog dizajna i širokog spektra za različite prostorije i namene (stambeni, kancelarijski, dečji, baštenski, kuhinje, spavaće sobe, garniture i još mnogo toga), različiti stilovi nameštaja (moderan, klasičan, minimalistički, rustičan). Neće izostati ni drugi elementi enterijera, kao što su rasveta, dekorativni predmeti i ostali dodaci koji doprinose kompletnom izgledu i opremanju stambenog ili poslovnog prostora.

Sajam nameštaja održava se u halama 1, 1A, 2, 3 i 3A i predstaviće preko 100 izlagača iz zemlje i inostranstva, a brendovi dolaze iz Švedske, Nemačke, Italije, Poljske, Slovenije, kao i iz regiona, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije…
Među renomiranim kompanijama su Ikea, Drvoteks, Melani Sofa, Forest, Simpo, Rota solutions, dok hala 3 ostaje prepoznatljiva po dizajn konceptu i predstaviće kompanije Casa Familia, Rast, Garda, Mebel Jumis Design, Sofa Sofa, Mod Project, Mobello, Furnix…

Prvi put na sajmu učestvuju kompanija Dal-Masiv Doel iz Sev. Makedonije, kao i Meda furniture i Wood Decor iz Srbije.
60. Međunarodni sajam mašina i alata za drvnu industriju održava se u hali 5 Beogradskog sajma od 1. do 5. oktobra i traje dan kraće od Sajma nameštaja, uz slobodan ulaz za posetioce.

Ponudom će ispratiti jedan od glavnih ciljeva u oblasti razvoja obrade drveta - automatizaciju i digitalizaciju proizvodnih procesa, tehnologija koje omogućavaju proizvođačima da smanje troškove, povećaju efikasnost i poboljšaju kvalitet proizvoda.
Izložbeni program obuhvata širok spektar mašina i alata za visoku preciznost primarne i završne obrade drveta, pilane, sušare, mehaničke, električne i pneumatske alate, kao i paletu repromaterijala za izradu nameštaja.

Među ovogodišnjim učesnicima su Top Tech Woodworking sa italijanskim brendom Biesse, Inter holz Balkan sa austrijskim brendovima Holz her, OTT i dr, dok prvi put na sajmu učestvuju Gomatek i Radek Dooel iz Sev. Makedonije, Cefla iz Italije i Ostrmann iz Nemačke.

Tekući sajam je prilika za poslovne susrete i sklapanje novih partnerstava, platforma za razmenu znanja, ideja i inovacija.
Održavanje sajma u šest decenija svedoči o posvećenosti negovanju estetskog i funkcionalnog doživljaja u opremanju ambijenta u kome boravimo, radimo i živimo.

Radno vreme Sajma nameštaja:
UTO – SRE, 1–2. oktobar: 10:00 – 19:00h
ČET – NED, 3–6. oktobar: 10:00 – 20:00h

Radno vreme Sajma mašina:
UTO – SUB, 1–5.oktobar: 10:00 – 19:00h, ulaz slobodan

Ulaznice za Sajam nameštaja: cena pojedinačne ulaznice je 500 RSD, a grupne ulaznice 350 RSD. Grupna ulaznica za đake i studente (uz spisak ili indeks): 250 RSD.

Poslovna propusnica: 3500 RSD

Parking za automobile: 200 RSD po satu

biznis.kurir.rs