KOD ŠER: Zajednički letovi Jata i Er Berlina od 1. avgusta
Foto: Reuters

Zajedničke oznake

KOD ŠER: Zajednički letovi Jata i Er Berlina od 1. avgusta

InfoBiz -
Er Berlin će u ponudi imati letove Jata između Beograda i Berlina, Diseldorfa, Frankfurta i Štutgarta, koji će nositi oznaku nemačke aviokompanije

BEOGRAD - Aviokompanije Jat ervejz i Er Berlin, koja je strateški partner Etihada, zaključiće "kod šer" ugovor o zajedničkim letovima, koji će se primenjivati od 1. avgusta.

Jat i Er Berlin od danas nude putnicima niz letova sa zajedničkim oznakama, na osnovu odgovarajućih odobrenja državnih organa, saopštio je domaći avioprevoznik. Er Berlin će u ponudi imati letove Jata između Beograda i Berlina, Diseldorfa, Frankfurta i Štutgarta, koji će nositi oznaku nemačke aviokompanije.

Tako će Er Berlin znatno proširiti svoju saobraćajnu mrežu u jugoistočnoj Evropi. S druge strane, putnici Jata imaće na raspolaganju veze iz Berlina, Diseldorfa, Frankfurta i Štutgarta za brojne domaće letove Er Berlina u Nemačkoj. Iz baze Er Berlina u tom gradu saobraćaće "kod šer" letovi prema vodećim destinacijama u severnoj Evropi, kao što su Kopenhagen, Oslo ili Stokholm.

Pored redovnih linija, putnici Er Berlina imaće na raspolaganju i brojne atraktivne mogućnosti putovanja tom kompanijom između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, gde živi jedna od najbrojnijih zajednica srpske dijaspore.

"Kod šer ugovor sa Jat ervejzom uklapa se u strategiju Er Berlina usmerenu prema jačanju mreže, ciljanim proširenjem saradnje zasnovane na kod šer ugovorima", izjavio je generalni direktor Er Berlina, Volfgang Prok-Šauer.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Jata, Velibor Vukašinović, kazao je da oko četiri miliona Srba živi van matice zemlje."U uslovima porasta frekventnosti saobraćaja prema našoj zemlji, zadovoljstvo nam je da objavimo da će Jat ervejz i Er Berlin uspostaviti bližu komercijalnu saradnju, zasnovanu na kod šer ugovoru, koja podrazumeva zajedničko korišćenje linija obe kompanije", kazao je Vukašinović.

Na taj način ta ugledna nemačka aviokompanija, kako je rekao, prvi put će se predstaviti tržištu Srbije. "Ova saradnja posebno je značajna za Srbiju, jer je tržište Nemačke jedno od naših najvažnijih tržišta, zbog brojne srpske dijaspore koja tamo živi i pokazuje rešenost srpskog nacionalnog avioprevozioca da svojim putnicima obezbeđuje najkvalitetnije veze, a sebi tržišno poslovanje i povratak na lidersku poziciju u regionu", istakao je Vukašinović.

Etihad ervejz i Jat potpisali su memorandum o razumevanju kako bi se razmotrile mogućnosti Etihadovog ulaganja u Jat. Od 15. juna Etihad je, takođe, uveo dnevne letove od svog matičnog aerodroma u Abu Dabiju do Beograda.

Er Berlin je jedna od vodećih aviokompanija u Evropi sa letovima ka 150 destinacija u 40 zemalja, a druga po veličini aviokompanija u Nemačkoj.Ta kompanija je prevezla više od 33 miliona putnika u 2012. godini.Er Berlin nudi globalnu saobraćajnu mrežu posredstvom svog strateškog partnerstva sa Etihadom, koji poseduje 29,21 odsto udela u Er Berlinu i svog članstva u vazduhoplovnoj alijansi "oneworld".Kako je navedeno, Jat je jedna od kompanija sa najdužom tradicijom u Evropi i zvanično među najbezbednijima u svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track