Svetska banka pozdravila vladine mere štednje

Svetska banka pozdravila vladine mere štednje

InfoBiz -
Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor rekao je da je nove vladine mere trebalo pokrenuti pre više godina, a ova vlada je pokazala "hrabrost i odgovornost" preduzimanjem tih koraka

BEOGRAD - Svetska banka pozdravila je odluku vlade da sprovede mere štednje, kao i strukturne reforme, reforme penzionog sistema i restrukturiranje državnih preduzeća, izjavio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor.

"Svetska banka pozdravlja odluku vlade da pripremi rebalans budžeta u skladu s promenjenim ekonomskim okruženjem u Srbiji. Prihodi su znatno niži od prvobitno planiranih i vlada zbog toga mora da nađe način da uštedi", navedeno je u izjav.

Brefor je istakao da se štednja ne postiže samo na smanjenju troškova, nego na važnim reformama, kao što je restrukturiranje državnih preduzeća.

"Da bi se Srbija brže razvijala i stvarala nove mogućnosti za mnoge bez posla i one spremne da investiraju, od najveće je važnosti ubrzati proces restrukturiranja preduzeća u državnom vlasništvu. Stoga snažno podržavamo srpsku vladu u tim važnim naporima", izjavio je Brefor.

Nove vladine mere u okviru strukturnih reformi trebalo je, po oceni Brefora, pokrenuti pre više godina, a ova vlada je pokazala "hrabrost i odgovornost" preduzimanjem tih koraka. Te mere će, kako je kazao, skinuti teret s ekonomije i omogućiti korišćenje sredstava u produktivne svrhe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja