Jat ne odustaje od Erbasovih aviona
Foto: Reuters

Još se odlučuje

Jat ne odustaje od Erbasovih aviona

InfoBiz -
Pomoćnik ministra Milutin Popović kazao je da još nije doneta konačna odluka oko nabavke aviona ali da se "ide ka Erbasu"

BEOGRAD - Pomoćnik ministra saobraćaja Srbije Milutin Popović izjavio je danas da se ne odustaje od nabavke Erbasovih (Airbus) aviona za Jat ervejz (Airways).

Popović, koji je član Radne grupe za Jat, kazao je da još nije doneta konačna odluka oko nabavke aviona ali da se "ide ka Erbasu". "Nastavićemo pregovore sa Erbasom. Možda će biti i još nekih proizvođača, ali osnova nove flote Jat ervejza biće Erbasovi avioni", kazao je on.

Popović je kazao i da će u ponedeljak, 11. marta Radna grupa za Jat doneti odluku oko nabavke aviona i da će uskoro početi pregovori sa Erbasom. Pomoćnik ministra saobraćaja kazao je da će Jat ervejz u letnju sezonu ući sa potrebnim brojem aviona. Popović je kazao da se i dalje planira lizing Erbasova aviona 319 i 320, kao i dva manja aviona ATR.

Jat ervejz u floti ima 10 aviona "737-300" američkog proizvođača Boinga i četiri ATR-a "72-200", a prosečna starost aviona u Jatovoj floti je oko 30 godina.Aviokompanija Jat ervejz od 1998. godine ima ugovor sa Erbasom o nabavci osam aviona, vredan oko 580 miliona dolara i za koji je uplaćen avans od 23,5 miliona dolara. Radna grupa Vlade

Srbije za Jat oformljena je da bi se napravio plan restukturiranja kompanije koji bi omogućio nabavku novih aviona i profitabilno poslovanje. Planirano je da restrukturiranje počne za mesec dana, prema ranijim najavama iz Ministarstva saobraćaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track