Radnici tužili Delez: Traže 200 evra po godini staža

Za veće otpremnine

Radnici tužili Delez: Traže 200 evra po godini staža

InfoBiz -
Grupa od 102 bivša radnika "Srbije" tužila je Delez jer smatra da imamo pravo na veću otpremninu, a dobili su samo po 70 evra

KRAGUJEVAC - Poslednja grupa radnika ugašenog Trgovinskog preduzeća "Srbija", koja je ostala bez posla krajem prošle godine, tužila je vlasnika firme, belgijsku kompaniju "Delez", i traži isplatu većih otpremnina i nadoknadu troškova za prevoz i topli obrok.

"Grupa od 102 bivša radnika "Srbije" tužila je Delez jer smatramo da imamo pravo na otpremninu od 200 evra po godini staža prema važećem Kolektivnom ugovoru, a dobili smo po 70 evra", rekao je predstavnik radnika Dragan Marković. Dodao je da radnici potražuju od "Deleza" u proseku po 450.000 dinara.

"Očekujem da ćemo dobiti ovaj spor na sudu s obzirom na ishod tužbi koje su po istom osnovu podnosili ranije otpušteni "Srbijini" radnici", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, bivši poslodavac bi trebalo da se o tužbama izjasni do kraja februara.

Poslednje četiri prodavnice "Srbija" u Kragujevcu su zatvorene sredinom decembra prosle godine odlukom vlasnika, belgijske kompanije "Delez" zbog nerentabilnog poslovanja.

Bivši radnici Srbije su na evidenciji Nacionane službe za zapošljavanje i godinu dana primaće novcanu nadoknadu od 14.000 dinara mesečno uz pokrivene doprinose.

Nekada najveće trgovinsko preduzece u Šumadiji privatizovano je 2007. godine kada ga je za više od sedam i po miliona evra kupila izvesna Ana Petković, koja je dovedena u vezu sa "Deltom" i Miroslavom Miškovićem.

Ona je nekoliko godina kasnije Miškoviću poklonila "Srbiju", a on je firmu prodao u paketu sa "Maksijem" belgijskom "Delezu". Mali akcionari su 2011. godine podneli krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg rukovodstva "Srbije" i Ane Petković zbog zloupotreba u privatizaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja