Dinkić: Al Dahra ulože 200 miliona u poljoprivredu
Foto: Print

Saradnja sa UAE

Dinkić: Al Dahra ulože 200 miliona u poljoprivredu

InfoBiz -
Potpisali smo Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa ministrom finansija Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i Sporazum o ulaganju u poljoprivredu njihove vodeće kompanije Al Dahra

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da se kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata "Al Dahra" predugovorom obavezala da će uložiti 200 miliona evra u srpsku poljoprivredu od čega polovinu tog novca u sistem za navodnjavanje radi povećanja produktivnosti.

"Potpisali smo danas Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa ministrom finansija Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i Sporazum o ulaganju u poljoprivredu njihove vodeće kompanije Al Dahra koja se obavezala da investira 200 miliona evra u srpsku poljoprivredu, tako što će 100 miliona evra investirati u sisteme za navodnjavanje kako bi podigla produktivnost proizvodnje, a 100 miliona će investirati u preuzimanje udela u osam državnih poljoprivrednih preduzeća gde će Srbija sa 20 odsto ostati suvlasnik tako da ćemo imati zajedničko ulaganje", rekao je Dinkić, koji boravi u poseti UAE.

U saopštenju Ministarstva finansija se konstatuje da će zahvaljujući aranžmanu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima srpska poljoprivreda dobiti investitore koji trenutno raspolažu najvećim kapitalom u svetu, što je uslov za dobijanje maksimalnih prinosa od zemlje. Kako je navedeno, kompanja iz Abu Dabija se predugovorom obavezala da uloži 100 miliona evra u agrotehnički razvoj i izgradnju kompletne infrastrukture za navodnjavanje na površini od oko 14.000 hektara koja se nalazi u posedu ili u zakupu poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji. Dinkić je u UAE razgovarao i s generalnim direktorom Razvojnog fonda Abu Dabija Muhamedom Saifom el Suvaidom.

"Raspoloženi su da nam pomognu da investiramo u infrastrukturu za navodnjavanje i odvodnjavanje u čitavoj Srbiji tako što bi jedan deo sredstava bio namenjen za čišćenje postojećih kanala za navodnjavanje, ali i izgradnju novih kanala, dok bi drugi deo sredstava bio namenjen našim poljoprivrednim proizvođačima kojima bi bili dostupni dugoročni krediti za kupovinu nove opreme i podizanje kvaliteta agrotehničkih mera koje oni imaju na svojim njivama", rekao je Dinkić.

Kako je saopšteno, Dinkić je imao uspešne razgovore i s menadžmentom kompanije "Mubadala", jednom od najvećih investicionih kompanija u Golfskom zalivu.

"Zainteresovani su da razmotre mogućnost da investiraju u izgradnju potpuno nove fabrike, najsavremenije tehnologije za proizvodnju poluprovodnika i čipova i koja bi mogla da uposli 1.000 vrhunskih inženjera iz Srbije", rekao je Dinkić govoreći o tom sastanku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track