Šoškić kritikuje: U Srbiji se puno rasipa iz budžeta

Zabrinuo se za narodni novac

Šoškić kritikuje: U Srbiji se puno rasipa iz budžeta

InfoBiz -
Isti nivo usluga države građanima može da se obezbedi sa mnogo manje para, rekao bivši guverner NBS

BEOGRAD - Bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ocenio je da se u Srbiji "puno rasipa" iz državnog budžeta. "Isti nivo usluga (države) građanima može da se obezbedi sa mnogo manje para", rekao je on na okruglom stolu o budžetskom deficitu Srbije, koji je održan u okviru projekta "Otvoreni univerzitet". Šoškić je istakao da država budžetski deficit može smanjiti racionalizacijom potrošnje i uvođenje discipline u plaćanju poreza. Prema njegovim rečima, ljudi iz Poreske uprave bi, naprimer, trebalo da se u Beogradu prošetaju po Dedinju i Senjaku da vide šta se gradilo devedesetih godina prošlog veka i da vide da li je na to plaćen porez.

"Elementarni patriotizam u ozbiljnim zemljama je da se plate porezi", rekao je Šoškić i istakao da je ukrštanje legalnih prihoda sa imovinom normalna stvar koji treba da radi svaka poreska uprava. Govoreći o poreskom opterećenju zarada što otežava rad privrede, on je rekao da se u Srbiji na manje zarade procentualno veća opterećnje nego na velike i istakao da bi to "moglo da se stavi pod lupu".

Šoškić je napomenuo da u razvijenijim zemljama bogatiji više doprinose državnom budžetu, ocenjujući i da generalno "porezi moraju biti inteligentni". Okrugli sto koji je održan na Ekonomskom fakultetu organizvala Akademska debatna mreža "Otvorena komunikacija" (ok.org.rs).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track