Izbori bi mogli da ugroze ciljanu inflaciju
Foto: Damir Dervišagić

Guvernerka Tabaković

Izbori bi mogli da ugroze ciljanu inflaciju

InfoBiz -
Ona je ocenila da je "Srbija umorna i iscrpljena" i da se nada da Vlada neće ponavljati greške prethodnih vlada

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković danas je izjavila da je potpuno uverena da će inflacija na kraju 2013. godine biti u predviđenim okvirima, a eventualni rizici u postizanju tog cilja mogu biti loša poljoprivredna sezona ili vanredni parlamentarni izbori.

"Izazov za postizanje ciljane inflacije bi mogao biti ponavljanje grešaka Vlade u smislu nekih novih izbora, ali izbora kojima bi prethodila ista situacija koju smo nasledili", rekla je Tabaković na konferenciji za novinare u NBS.

Ona je ocenila da je "Srbija umorna i iscrpljena" i da se nada da Vlada neće ponavljati greške prethodnih vlada.NBS, kako je rekla Tabaković, dobro sarađuje sa Vladom, tako da su koordinisane mere monetarne i ekonomske politike.Guverner NBS je istakla da devizne rezerve centralne banke neće biti korišćene za kreditiranje proizvodnje i izvoza, ni u špekulativne svrhe.

Procena NBS je da će na kraju 2012. godišnja inflacija biti 13 odsto, a plan je da na kraju 2013. bude četiri procenta, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 procenata."Očekujemo nastavak rasta inflacije u narednom periodu, zbog niske baze i uticaja regulisanih cena, ali i da će u drugom tromesečju 2013. godine inflacija početi da pada", rekao je generalni direktor Sektora za monetarne analize i statistiku u NBS Branko Hinić.

Po njegovim rečima, u četvrtom tromesečju 2012. godine, uprkos porastu izvoza, pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) biće 0,2 odsto zbog smanjenja privatne i državne potrošnje.Projekcije NBS su da će ukupan pad BDP na kraju ove godine iznositi dva odsto, a će u 2013. rast BDP biti 2,5 odsto, čemu najviše treba da doprinesu poljoprivredna proizvodnja i automobilska industrija.

Hinić je rekao da je u oktobru stepen dinarizacije, meren učešćem dinarskih plasmana privredi, stanovništvu i državi u ukupnim plasmanima, blago povećan na 34,4 odsto.Učešće problematičnih kredita u ukupnim bankarskim pozajmicama je oktobra iznosilo 18,8 odsto, od čega su teško naplativi krediti stanovništu imali udeo od 8,5 odsto, a privredi 20,4 odsto."Kurs dinara je u drugoj polovini godine bio znatno stabilniji, na šta su najviše uticali pod premije rizika, restriktivne mere monetarne politike i odobravanje subvenicionisanih kredita", kazao je Hinić.NBS je u drugom polugodištu ove godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala 59,5 miliona evra i kupila pet miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track