Jagodinska Fabrika kablova povećala izvoz

Jagodinska Fabrika kablova povećala izvoz

InfoBiz -
Ove godine Fabrika kablova izvozila u Rusiju, Kazahstan, Švedsku, Finsku, Estoniju, Poljsku, Češku, Slovačku, Albaniju, Bugarsku i Bosnu, dok je opao izvoz u Sloveniju i Hrvatsku

JAGODINA - Fabrika kablova u Jagodini izvezla je ove godine robu za 16,5 miliona evra što je 10 odsto više nego 2011, izjavio je danas generalni direktor Ratko Vučurović.

On je na proslavi 57. godišnjice Fabrike kablova kazao da su na domaćem tržištu plasirani proizvodi vrednosti 1,8 milijardi dinara, a da je proizvodnja bila na prošlogodišnjem nivou od oko 7.000 tona kablova.

Vučurović je istakao da je proizvodnja sada sa većim stepenom prerade, proizvodi su složeniji i novi, te i profitabilniji. To su kablovi za naftne platforme, solarne panele i vetrogeneratore.

Po njegovim rečima, izvoz je povećan uprkos nedostatku obrtnog kapitala i povoljnih izvoznih kredita.

Ove godine Fabrika kablova je izvozila u Rusiju, Kazahstan, Švedsku, Finsku, Estoniju, Poljsku, Češku, Slovačku, Albaniju, Bugarsku i Bosnu, dok je opao izvoz u Sloveniju i Hrvatsku. Telekomunikacioni kablovi su plasirani na tržišta Afrike.

Ove godine je bilo teškoća na domaćem tržištu jer su Telekom, Železnica i Elektroprivreda Srbije smanjili potražnju.Vučurović je naglasio da su uslovi poslovanja u Srbiji nepovoljni, a dodatni problem je što Fabrika kablova nema pristup kreditima jer je u restrukturiranju.

Genralni direktor je istakao da se plate redovno isplaćuju i da račun fabrike nije bio blokiran ni jedan dan.Vučurović je kazao da Fabrika kablova ima uslove za povećanje izvoza i 2013. godine jer je dobila međunarodne sertifikate.

"Za nas je iduća godina odlučujuća zbog ukidanja restrukturiranja polovinom 2014. godine. Na tržištu će opstati samo firme koje mogu same da opstanu, a mi smo već opstajali sami", kazao je Vučurović.

Fabrika kablova u Jagodini zapošljava 2.150 radnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja