Agencija za privatizaciju neće postojati u sadašnjem obliku

Promene

Agencija za privatizaciju neće postojati u sadašnjem obliku

InfoBiz -
Svi sektori, osim sektora za stečaj, biće pripojeni Direkciji za imovinu, koja će se zvati Agencija za upravljanje državnom imovinom

BEOGRAD - Pomoćnik ministra finansija i privrede Mišela Nikolić izjavila je da Agencija za privatizaciju ubuduće neće postojati u sadašnjem obliku pošto će svi sektori, osim sektora za stečaj, biti pripojeni Direkciji za imovinu, koja će se zvati Agencija za upravljanje državnom imovinom. Na sednici skupštinskog Odbora za privredu, ona je istakla da će sektor za stečaj biti spojen sa Agencijom za licenciranje stečajnih upravnika.

Ističući da su u pripremi izmene Zakona o privatizaciji, Nikolić je objasnila da njima biti ograničeno trajanje restrukturiranja preduzeća, čiji je cilj da se podvuče crta i da sva preduzeća imaju jednak status, da nema povlašćenih, odnosno da se vidi koja preduzeća mogu da rade i imaju perspektivu.

Direktor Agencija za privatizaciju Vladislav Cvetković ocenio je da je postojeći model privatizacije iscrpeo efekte što se vidi po tome da je jako usporen i da je broj tendera i aukcija značajno smanjen. To ne znači da je posao dovršen jer predstoji okončanje procesa restrukturiranja kao veliki ekonomski izazov, rekao je Cvetković i dodao da se priprema obiman akcioni plan za završetak tog procesa koji treba da bude okončan do polovine 2014.

On je ukazao na četiri ključna segmenta u radu Agencije za privatizaciju - Centar za privatizaciju koji ima umanjen obim posla, zatim Centar za stečaj koji ima dosta obimne aktivnosti i koje će rasti u narednom periodu, zatim važna aktivnost je kontrola da li novi vlasnici preduzeća izvršavaju ugovorene obaveze, kao i kontrola rada preduzeća koja su se zbog raskida ugovora vratila u vlasništvo države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track