EPS i KfW stavile potpis na ugovor vredan 65 miliona evra
Foto: Beta

EPS i KfW stavile potpis na ugovor vredan 65 miliona evra

InfoBiz -
Cilj projekta je obezbeđivanje sigurne isporuke uglja bez prekida i racionalno upravljanje prirodnim resursima, uz smanjenje atmosferskog zagađenja u termoelektranama koje koriste ugalj iz RB "Kolubara"

BEOGRAD - Predstavnici Elektroprivrede Srbije i Nemačke razvojne banke (KfW) potpisali su danas ugovor o kreditu vrednom 65 miliona evra i bespovratnoj pomoći od devet miliona evra, kojim će biti realizovan projekat

"Unapređenje zaštite životne sredine u Rudarskom basenu Kolubara".

Ugovor su potpisali v. d. generalnog direktora EPS Aleksandar Obradović, a u ime KfW direktor za jugoistočnu Evropu i Tursku Kristof Tiskens i direktor kacelarije za Srbiju Jirgen Velšof.

Potrebna sredstva za realizaciju ovog projekta su 181,6 miliona evra, finansiranje je ugovoreno kreditom od 80 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), sredstvima iz ugovora koji je potpisan danas, a predviđeno je da 27 miliona evra obezbedi EPS iz sopstvenih sredstava.

Cilj projekta je obezbeđivanje sigurne isporuke uglja bez prekida i racionalno upravljanje prirodnim resursima, uz smanjenje atmosferskog zagađenja u termoelektranama koje koriste ugalj iz RB "Kolubara".

Realizacijom se obezbeđuje korišćenje lignita ujednačenog kvaliteta koji se otkopava u RB "Kolubara, što treba da omogući povećanje efikasnosti rada TE "Nikola Tesla" i "Morava".

Obradović je rekao da bi ovako važan projekat EPS teško mogao da pokrene bez podrške nemačke vlade i Nemačke razvojne banke, kao i EBRD-a.

On je dodao da rezultati ovog projekta treba da omoguće bolju tehnologiju eksploatacije uglja, povećanje energetske efikasnosti termoelektrana i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu.

Predviđeno je da projekat traje oko tri i po godine, rekao je Obradović, navodeći da za menadžment EPS-a i Kolubare ovaj projekat predstavlja i odgovornost da ispune planirane ciljeve i ispoštuju rokove.

Prvi sekretar nemačke ambasade Kristof Ajhen podsetio je da je Nemačka prethodnih godina izdvojila više od 1,2 milijarde evra za Srbiju u oblasti energetske efikasnosti, poslovnog okruženja i infrastrukture.

Vlada Savezne Republike Nemačke kroz ekološku tehnologiju nastavlja da podržava energetski sektor Srbije, istakao je Ajhen. Projekat upotpunjuje angažovanje Nemačke, koje u oblasti ekološkog snabdevanja električnom i toplotnom energijom iznosi znatno više od 500 miliona evra.

Sprovođenje ovog projekta doneće godišnje zbirne uštede od 26 miliona evra, kao i uštede prirodnog resursa uglja od oko milion tona godišnje.

Emisije štetnih gasova (CO2, SO2, NO2) u elektranama koje koriste ugalj iz RB "Kolubare" smanjiće se za oko tri odsto godišnje u odnosu na sadašnje, a količine pepela i šljake za 885.000 tona po godini.

Raspisani su, i u toku su, tenderi za delove opreme koja se finansira iz kredita EBRD-a, kao i tender za izbor konsultanta za uvođenje sistema upravljanja kvalitetom uglja. Ugovor o zajmu sa EBRD potpisan je 28. jula prošle godine, a sredstva postaju operativna tek potpisivanjem ugovora sa KfW.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track