NA SRPSKIM AUTO-PUTEVIMA POSTAVLJA SE 10 SUPER BRZIH PUNJAČA: Goran Vesić: Naš plan je da ih do aprila bude 164
Foto: Shutterstock

NA SRPSKIM AUTO-PUTEVIMA POSTAVLJA SE 10 SUPER BRZIH PUNJAČA: Goran Vesić: Naš plan je da ih do aprila bude 164

InfoBiz -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je u toku postavljanje 10 "super brzih" električnih punjača na auto-putevima, te da je cilj da do aprila naredne godine na srpskim auto-putevima bude postavljeno 164 e-punjača.

- Sada imao osam javnih električnih punjača, u toku je postavljanje još 10. To su super brzi punjači, snage 300 kilovata.Naš plan je da do aprila imamo 164 e-punjača - rekao je Vesić za TV Prvu.

Podsetio je da je na tenderu izabrana kompanija, domaća, koja će 16 odmorišta duž auto-puteva pretvoriti u "zelene stanice".

- Na prvih šest počeće da postavljaju punjače u novembru. Na svakom će moći da postave između pet i 20 e-punjača, što znači da će ih ukupno biti najmanje 80, a najviše 320. U novembru će ih biti postavljeno najmanje 30. Zatim će do aprila naredne godine biti uređivane po dve zelene oaze sa punjačima - rekao je Vesić.

Dodao je i da su izmenama Zakona o planiranju i izgradnji benzinske pumpe obavezne da na četiri mesta za točenje goriva imaju po jedan e-punjač.

Goran Vesić
foto: Printscreen/TV Prva

- To znači da ćemo do aprila imati 164 punjača. To jeste dovoljno za auto-puteve, ali moramo više da učinimo da pojačamo mrežu e-punjača u gradovima - napomenuo je ministar.

Vesić je izneo podatak da je u Srbiji, zaključno sa avgustom, ukupno registrovano 3.629 električnih automobila. Od tog broja, čak 1.101 vozilo, odnosno oko 40 odsto, registrovano je samo prošle godine.

- Samo u ovoj godini, do kraja jula registrovana su 152 putnička i 107 lakih teretnih električnih vozila - dodao je ministar.

U tom smislu, naveo je da se, radi podsticanja građana da se odluče za električna vozila, priprema set mera, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike, u skladu sa zahtevom predsednika Vučića.

- Taj set mera omogućiće popuste za one koji koriste tu vrstu vozila. Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje radi MUP, tražimo posebnu boju tablica za e-automobila, popust na putarine, kao i da lokalne samouprave mogu da daju popust za parkiranje…- preneo je Vesić.

Dodao je i da se proizvođačima razgovara o tome da se, uz subvencije uz koje se kupi više od 95 ovakvih vozila, nađe način da se onome ko kupi e-vozilo, instalira mali punjač, slabije snage, za kuću, kako bi mogao da puni svoj automobil.

- Mora da postoji odgovarajuća infrastruktura, da bi se kupovala električna vozila. Srbija je tranzitna zemlja, mi ove godine očekujemo prihod od najmanje 48 milijardi dinara od putarine i moramo da zadovoljimo potrebe vozača. Sve je više električnih vozila i tome moramo da se pilagođavamo - rekao je ministar Vesić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track