ČADEŽ: Od 2021. do danas privredna razmena Srbije i Izraela biće utrostručena
Foto: pks.rs

ČADEŽ: Od 2021. do danas privredna razmena Srbije i Izraela biće utrostručena

InfoBiz -

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da je od otvaranja predstavništva PKS u Jerusalimu 2021. godine, do danas, privredna razmena Srbije i Izraela utrostručena.

- Struktura neše saradnje se od tada promenila i sve više obuhvata oblast inovacija. Od tada smo povezali nekoliko stotina srpskih i izraelskih kompanija, ali to je još uvek daleko od onoga što može da se uradi po tom pitanju - kazao je Čadež na okruglom stolu "Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela", koji se održava u okviru posete predsednik Izraela Isaka Hercoga Srbiji.

On je naveo da je u protklih nekoliko godina Izrael postao četvrto izvozno tržište Srbije van Evrope, iako su, kako je naveo, brojke još uvek male.

- Ono što karakteriše našu saradnju jesu saradnja inovativnih tehnoloških kompanija na nekim proizvodima koji će generisati budućnost i naše i izraelske ekonomjie - kazao je Čadež.

Kako je dodao, zato je na današnjem skupu prisutni predstavnici naučno-tehnoloških i industrijskih parkova iz Srbije koji će izraelskim kolegama predstaviti i ponuditi neke projekte.

- PKS je spremila spsak usluga i roba koje Izrael trenutno uvozi iz različitih delova sveta, gde Srbija može da bude konkurentna. Pripremili smo i katalog naših industrijskih parkova, slobodnih zona gde može brzo da se uspostavi privremeni proizvodni centara za sve komapnije koje se trenutno u Izraelu suočavaju sa logističim problemima nabavke - kazao je Čadež.

Predsednik PKS je dodao da se izraelskim kompanijama u Srbiji nudi kvalifikovana radna snagu, odnosno da deo proizvodnje prebace u Srbiju, kako bi odatle lakše došli do tržišta na kojima su već prisutni.

- To je nešto što možemo brzo da organizujemo - rekao je Čadež.

On je pozvao izraelske kompanije da razmotre ulaganje i dolazak na specijalizovanu svetsku izložbu "EXPO 2027" u Beogradu.

Čadež je dodao da je Izrael pokazao i veliko interesovanje za saradnju u BIO 4 kampusu, odnosno u oblasti biotehnologija, pa smatra da je došlo veme za konkretnije dogovore o tome.

- Važno nam je i da od vas naučimo. Važan je i transfer vašeg znanja i iskustva. U definisanju pravnih okvira, kada su u pitanju ulaganja u tehnologije, inovacije, istraživanje i razvoj mnogo smo videli od vas i uveli kroz naše zakonodavstvo - rekao je Čadež.

BiznisKurir/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja