ZA 2 GODINE RADNOG STAŽA OTPREMNINA I DO 4.500 €! Radnici ove kompanije razočarani, a nekima će biti isplaćeno i po 40.000 €!
Foto: Shutterstock

dobrovoljno otpuštanje

ZA 2 GODINE RADNOG STAŽA OTPREMNINA I DO 4.500 €! Radnici ove kompanije razočarani, a nekima će biti isplaćeno i po 40.000 €!

InfoBiz -

Rumunska Dacia započela je program tzv. dobrovoljnog otpuštanja, a sve zbog reorganizacije kompanije koja će započeti 1. oktobra.

Naime, program dobrovoljnog otpuštanja zasnovan je na tome da se zaposlenima isplate određena novčana sredstva proporcionalna njihovom stažu u fabrici. Radnici koji žele da se prijave na ovaj program imaće priliku za to do 20. septembra.

Prema informacijama koje su poslate zaposlenima Dacije, najniži iznos dobijaju ljudi s iskustvom od dve godine i njima će biti isplaćeno oko 4.500 evra.

Veliki iznos novca će dobiti oni koji imaju radni staž od 12 do 16 godina u kompaniji – oko 30.000 evra, a najviše novca će dobiti zaposleni sa 16 i više godina radnog staža – oko 37.000 evra.

Kako je naglašeno, kompanija se odlučila na ovaj potez u sektorima gde je proizvodnja robotizovana, ali i u onim sektorima gde je smanjena aktivnost radnika.

Dacia će ove godine završiti proizvodnju modela Jogger, a nakon toga će ući u proizvodnju modela Bigster.

Samo 3,2 vozila po zaposlenom

„Fabrika je modernizovala dobar deo proizvodnih aktivnosti uz pomoć industrijskih robota, što dovodi do potrebe smanjenja broja zaposlenih“, piše rumunski Profit.

Automehaničar
foto: Shutterstock

Rumunija ima jedan od najnefikasnijih odnosa između broja zaposlenih u automobilskoj industriji i količine proizvedenih automobila po zaposlenom.

Dve fabrike automobila u Craiovi i Mioveni imaju godišnju proizvodnju od 3,2 vozila po zaposlenom, što je ispod proseka EU od 5,4 vozila. Takođe, Rumunija spada među zemlje s najviše zaposlenih u automobilskoj industriji s ukupno 160.000 radnika.

Kompaniji Dacia ovo nije prvi program tzv. dobrovoljnog otpuštanja, a poslednji sličan realizovan je 2022. godine.

Biznis Kurir.rs/BIZLife

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track