TEK SE ZAHUKTALI, A VEĆ SU POD PRISMOTROM: Temu i Šejn meta istrage američke vlade - U ponudi imali smrtonosne proizvode za bebe?!
Foto: Shutterstock

TEK SE ZAHUKTALI, A VEĆ SU POD PRISMOTROM: Temu i Šejn meta istrage američke vlade - U ponudi imali smrtonosne proizvode za bebe?!

InfoBiz -

Shein i Temu, dva kineska jeftina sajta za e-trgovinu, meta su predložene istrage vlade Sjedinjenih Država zbog prodaje „smrtonosnih proizvoda za decu i bebe".

Dva čelnika Komisije za bezbednost potrošačkih proizvoda izjavila su u otvorenom pismu da žele da čelnici komisije ispitaju kako se dve kompanije pridržavaju bezbednosnih propisa SAD.

Ukazujući na „nedavne medijske izveštaje“ da je opasne proizvode koji se prodaju za decu lako pronaći na sajtovima za prodaju robe, komesari CPSC-a Peter Feldman i Douglas Dziak rekli su da žele „bolje razumeju ove firme, posebno njihov fokus na niske vrednosti robe i direktno slanje pošiljki potrošaču ”.

Posebna zabrinutost Komisije je da kompanije koriste „de minmis“, pravilo koje izuzima od tarifa pošiljke u vrednosti od 800 dolara ili manje. Većina proizvoda koji se prodaju na Shein i Temu su jeftini i kreću se od nameštaja do brze mode.

Temu
foto: Shutterstock

- Pošto Komisija postavlja svoje prioritete za sledeću godinu, očekujemo da osoblje agencije istražuje bezbednosne i kontrole usklađenosti kompanija; odnosi sa nezavisnim prodavcima i potrošačima; i sve izjave koje daju kada se proizvodi uvoze - napisali su Feldman i Dziak.

Šein je u komentaru za CNN rekao da je bezbednost kupaca njegov „glavni prioritet i da ulažemo milione dolara da ojačamo naše programe usklađenosti“. Temu je rekao da „zahteva da svi prodavci na našoj platformi budu u skladu sa važećim zakonima i propisima, uključujući one koji se odnose na bezbednost proizvoda“.

Kako ove dve kompanije rastu u popularnosti, posebno u SAD, one se takođe suočavaju sa ispitivanjem i pitanjima u vezi sa nizom pitanja, uključujući kako mogu da prodaju robu po tako neverovatno niskim cenama, koliko su transparentne prema javnosti i koliko ekološkog otpada stvaraju njihova preduzeća.

Prošle godine, komisija američkog Kongresa prozvala je Šejn i Temu u izveštaju koji sugeriše da su kompanije i drugi u Kini potencijalno povezani sa upotrebom prinudnog rada, iskorišcćvanjem rupa u trgovini, opasnostima po bezbednost proizvoda ili krađom intelektualne svojine.

biznis.kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track