BRITANIJA KASKA U ENERGETSKOJ TRANZICIJI Stručnjaci: Ujedinjeno Kraljevstvo neće postići ciljeve čiste energije do 2030.
Foto: EPA Andy Rain

BRITANIJA KASKA U ENERGETSKOJ TRANZICIJI Stručnjaci: Ujedinjeno Kraljevstvo neće postići ciljeve čiste energije do 2030.

InfoBiz -

Neophodna je radikalna akcija kako bi se uhvatili ukoštac s kašnjenjima u planiranju koja sprečavaju vitalan razvoj

Britanija nije na dobrom putu da izgradi dovoljno vetroelektrana i solarnih farmi kako bi ispunila ambiciozne ciljeve laburističke vlade u pogledu čiste energije, navodi se u analizi, čiji rezultati pokazuju razmere izazova u tranziciji s fosilnih na alternativna goriva.

Prema aktuelnim planovima, energija vetra i sunca će do 2030. obezbeđivati oko 44 odsto električne energije u Britaniji, što je porast u odnosu na 34,3 odsto u 2023. godini, pokazuju prognoze kompanije "Kornvol insajt". Ipak, ovo znatno povećanje nije dovoljno za približno 67 procenata, koliko bi, prema procenama konsultantske firme, bilo potrebno da bi se ispunio vladin cilj dekarbonizacije energetskog sektora Ujedinjenog Kraljevstva do 2030, što je ključno obećanje laburista tokom kampanje za opšte izbore.

Analiza "Kornvol insajta" je zasnovana na tipičnim stopama implementacije, kao i na količini vremena koje je obično potrebno investitorima da dobiju građevinske dozvole, priključke za električnu mrežu i ugovore o državnoj subvenciji, tamo gde je to potrebno. Oni ukazuju da će ministarstva verovatno morati da naprave velike promene u načinu na koji Britanija sprovodi energetske projekte ako želi da ispuni svoj cilj do 2030.

energetska kriza, energetika
foto: Shutterstock

Prethodna konzervativna vlada je odredila 2035. kao godinu do koje treba treba da se izvrši dekarbonizacija energetskog sektora.

- Postoji veliki jaz između naše trenutne trajektorije i cilja nove vlade do 2030. godine - kaže Tom Edvards, glavni projektant modela u kompaniji "Kornvol insajt".

- Bez značajne intervencije rizikujemo da ne ispunimo ciljeve dekarbonizacije.

Ovi rezultati su objavljeni pošto je druga konsultantska firma "Stounhejven" pozvala vladu da svom novom planiranom državnom operateru energetskog sistema prepusti odgovornost da sam odlučuje o tome gde treba graditi velike energetske projekte. Takvim projektima bi trebalo automatski izdati građevinsku dozvolu, dodao je on.

Imajući u vidu trenutnu situaciju, gde graditelji obično sami pronalaze lokacije za svoje projekte i moraju da podnose zahteve za građevinske dozvole, ovakav potez bi mogao da bude prilično sporan, jer se mnoge zajednice protive planovima za postavljanje novih stubova za prenos električne energije od vetroelektrana do mesta gde je ona potrebna.

Ali Adam Bel, politički direktor u "Stounhejvenu", ranije zadužen za energetsku strategiju u sektoru za energetiku, navodi u ovom izveštaju da je neophodna "radikalna akcija" kako bi se "uhvatilo ukoštac s kašnjenjima u planiranju koja sprečavaju vitalan razvoj".

- Ono što nam treba je nacionalni energetski plan kojim bi se ceo proces pojednostavio i koji bi obezbedio da nova infrastruktura bude izgrađena u odgovarajućim područjima, gde je lokalni apetit jak, a razvoj primeren - naveo je.

Ujedinjeno Kraljevstvo je postiglo veliki napredak u prelasku na energetski sistem s niskom emisijom ugljenika i izvore sa niskim sadržajem ugljenika, uključujući vetar, sunce i nuklearnu energiju, koji su 2022. obezbeđivali 56,2 odsto domaće električne energije.

Kako bi postigli svoj cilj do 2030, laburisti su tokom predizborne kampanje obećali da će, ako uđu u vladu, udvostručiti trenutni kapacitet vetroelektrana na kopnu, utrostručiti kapacitete solarnih elektrana i učetvorostručiti kapacitete vetroelektrana na otvorenom moru.

Međutim, Edvards upozorava da plan neće uspeti ako se bude primenjivao uobičajeni scenario, bez mera kao što su poboljšanje tempa povezivanja na mrežu ili povećanje državne finansijske podrške za nove objekte. Cilj za 2030. takođe zahteva od Ujedinjenog Kraljevstva da razvije izvore energije s niskim udelom ugljenika koji ne zavise od vremenskih prilika, na primer, pretvaranjem elektrana na gas u one koje rade na vodonik ili ugradnjom opreme za hvatanje emisija ugljen-dioksida.

Kompanije počinju da razvijaju takve planove, ali da bi se to desilo u odgovarajućoj meri u Velikoj Britaniji, biće neophodna velika podrška države.

- Mogli bismo da obezbedimo sve obnovljive izvore energije, a da ipak ne postignemo cilj za 2030. - upozorio je Edvards.

Ministar energetike Ed Milibend napomenuo je da će izvršiti reviziju budžeta u cilju podrške novim projektima izgradnje vetroelektrana na otvorenom moru dok traje novi krug dodele državnih subvencija, čiji je cilj pokretanje još većeg broja projekata. Vlada je izjavila da će "odmah preduzeti mere za sprovođenje našeg dugoročnog plana da Britaniju učinimo supersilom u oblasti čiste energije".

biznis.kurir.rs/FT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja