BRITANCI OSTALI BEZ PREBIJENE PARE: Zemlja je potpuno finansijski slomljena - Stanje gore nego što je moglo da se predvidi!
Foto: Profimedia

BRITANCI OSTALI BEZ PREBIJENE PARE: Zemlja je potpuno finansijski slomljena - Stanje gore nego što je moglo da se predvidi!

InfoBiz -

Britanska vlada je, uoči procene stanja javnih finansija u ponedeljak, saopštila da je zemlja "švorc i slomljena".

To javlja Rojters i dodaje da će novoizabrana Laburistička stranka iskoristiti taj izveštaj kako bi okrivila svoje prethodnike za manjak od 20 milijardi funti (23,6 milijardi evra).

Izabrani da vode šestu najveću ekonomiju sveta uverljivom izbornom pobedom 4. jula, laburisti su veći deo vremena tokom tri nedelje na vlasti potrošili objašnjavajući javnosti da je stanje gore nego što se mislilo u gotovo svakom području javnih politika.

Ministarka finansija Rejčel Rivs će izneti rezultate fiskalne revizije parlamentu i optužiti Konzervativnu stranku, koja je vodila zemlju prethodnih 14 godina, da su u nastojanju da osiguraju potporu javnosti potrošili novac za obećanja koja nisu mogla biti finansirana kao i da je zemlja ostala „bez prebijene pare“.

- Procena će pokazati da je Britanija i švorc i slomljena, otkriće nered koji je populistička politika napravila od ekonomije i javnih službi - saopštila je kancelarija premijera Keira Starmera.

prazan novčanik, novčanik
foto: Profimedia

Takođe će pokazati, dodaje se, da je prethodna vlada preuzela na sebe neke finansijske obaveze za ovu fiskalnu godinu ne pitajući se, pritom, odakle će novac doći.

Konzervativci odbacuju optužbe laburista o „crnoj rupi“ u javnim finansijama kao izmišljeni izgovor za povećanje poreza i ističu da o tome nisu ni reč rekli tokom izborne kampanje.

I neki ekonomski stručnjaci izražavaju skepticizam i tvrde da je vrlo malo velikih iznenađenja koje laburisti nisu mogli da predvide pre preuzimanja vlasti.

Očekuje se da će Rivs pristati na povišice učiteljima i zdravstvenim radnicima, piše Jutarnji list.

Takođe je pod pritiskom da ispuni izborna obećanja i da ne diže poreze na dohodak, porez na dodatu vrednost i korporativni porez.

BiznisKurir/BIZPortal

Bonus video:

04:12

AMERIKANCI I BRITANCI UPOZORILI KREMLJ NA TERORISTE! Šok tvrdnje vojnog analitičara: Moskva je napravila 2 KOBNE GREŠKE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track