GUVERNERKA TABAKOVIĆ SASTALA SE SA NOVIM STALNIM PREDSTAVNIKOM MMF-A: Srbija je primer zemlje koja beleži veliki napredak
Foto: NBS

GUVERNERKA TABAKOVIĆ SASTALA SE SA NOVIM STALNIM PREDSTAVNIKOM MMF-A: Srbija je primer zemlje koja beleži veliki napredak

InfoBiz -

Guverner Narodne banke Srbije gospođa Jorgovanka Tabaković sastala se danas s novim stalnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, gospodinom Levom Ratnovskim.

Kao guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, guverner Jorgovanka Tabaković je s gospodinom Ratnovskim razgovarala o programima saradnje s Međunarodnim monetarnim fondom, uz zaključak da je Republika Srbija primer zemlje koja ima dobru ekonomsku politiku, odlične makroekonomske rezultate i odlične perspektive rasta i razvoja.

Srbija je druga zemlja koja je zaključila Instrument za koordinaciju politika prvi put jula 2018. godine, a drugi put juna 2021. godine, koji je savetodavnog karaktera. U jeku energetske krize zaključen je aktuelni stendbaj aranžman kao deo strategije diversifikacije, uključujući i diversifikaciju izvora finansiranja.

Gospodin Ratnovski je rekao da mu je velika čast da bude predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji. Čestitao je guverneru Jorgovanki Tabaković na odličnom vođenju Narodne banke Srbije tokom perioda izraženih globalnih turbulencija.

Istakao je da su svi članovi tima koji su zaduženi za Srbiju izuzetno ponosni jer od svih investitora i međunarodnih institucija s kojima se sastaju čuju isti zaključak – Srbija je primer zemlje koja beleži veliki napredak na makroekonomskom planu („Serbia is a story of macroeconomic success“).

Guverner Jorgovanka Tabaković čestitala je gospodinu Ratnovskom na novoj poziciji, uz konstataciju da je nagrađen radom u Srbiji. Rekla je će u Srbiji nastaviti da se vode politike kojima se podstiče visok održiv rast, uz korišćenje punog potencijala koji Srbija ima.

Ona je posebno istakla da je uspešnost saradnje s Međunarodnim monetarnim fondom zapravo postignuta dolaskom tada premijera, a sada predsednika Vučića, jer je to period od kada se sprovodi suštinska transformacija zemlje. Bez toga, ne bismo mogli da govorimo o uspešnoj saradnji.

Srbija je danas prepoznata i po koordinaciji monetarne i fiskalne politike, što je postao gotovo naš zaštitni znak. Istovremeno, Narodna banka Srbije je u grupi banaka koja ima i de jure i de facto samostalnost u izboru instrumenata za sprovođenje politika kojima ostvaruje ciljeve koji su jasno propisani Zakonom o Narodnoj banci Srbije.

U vezi sa aktuelnim SEPA projektom, čiji je deo i usvajanje predloženog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama, koje je predložila Narodna banka Srbije, guverner Jorgovanka Tabaković je istakla da će taj projekat omogućiti brže, lakše i jeftinije platne transakcije, ne samo s državama Evropske unije, već i s pojedinim zemljama u regionu.

Ono što izdvaja Srbiju jeste činjenica da je Republika Srbija jedina država u regionu koja već gotovo šest godina poseduje tehničku infrastrukturu za instant plaćanja – naš IPS NBS platni sistem, u kojem se već primenjuju standardi za finansijske poruke kao u SEPA području.

Događaji od pre samo nekoliko dana pokazuju koliko je važno da zemlja ima svoj platni sistem i svoje mere zaštite, kako bi građani imali pristup svom platnom računu bez prekida. Politika Narodne banke Srbije će ostati ne da čeka da se događaji dese, već da im ide u susret, što je pristup u svim oblastima za koje je Narodna banka Srbije nadležna, na prvom mestu za monetarnu politiku.

Podsećanja radi, tokom prethodne, treće revizije aktuelnog aranžmana, Međunarodni monetarni fond je pohvalio postignute rezultate u okviru sprovođenja programa.

Rast ubrzava, inflacija pada, deficit tekućeg računa platnog bilansa se smanjuje, rezerve su na rekordnom nivou, a učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu se smanjuje. Ispunjeni su svi kvantitativni kriterijumi izvršenja i indikativni ciljevi, a nastavljen je i napredak u sprovođenju plana strukturnih reformi.

Odluka je doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je moguće samo ako se proceni da zemlja ima dobre makroekonomske rezultate, kao rezultat dobre ekonomske politike.

Aranžman se još od druge revizije (decembar 2023. godine) tretira kao aranžman iz predostrožnosti (tj. bez namere da se sredstva koriste osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje). To je jednu reviziju ranije nego što se očekivalo prilikom odobrenja aranžmana s obzirom na akumuliranje znatnog iznosa rezervi, kreiranje fiskalnog prostora i održivo finansiranje platnog bilansa.

BiznisKurir.rs

Bonus video:

00:41

Sastanak predsednika Srbije delegacijom MMF-a

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track