DOSTAVA HRANE DUPLO SKUPLJA NEGO LANE: U ovom gradu izmenjen sistem naplate, bakšiši sve manji, a kurira ni za lek
Foto: Profimedia

DOSTAVA HRANE DUPLO SKUPLJA NEGO LANE: U ovom gradu izmenjen sistem naplate, bakšiši sve manji, a kurira ni za lek

InfoBiz -

Njujorčani su platili 58 odsto više naknada za dostavu hrane otkako je zakon o minimalnoj plati stupio na snagu krajem 2023. godine, pokazao je izveštaj, koji sugeriše da su veće usluge dostave, restorani preneli na klijente.

Iako su trgovci i vlasnici restorana plaćali skuplje takse za usluge dostave hrane koje nude Uber, DoorDash i Just Eat, kupci su ti koji snose najveći teret. Ljudi koji su naručivali preko takvih aplikacija plaćali su u proseku 20,1 milion dolara nedeljno u vidu naknada za isporuku tokom prvog kvartala 2024, što je povećanje od 58% u odnosu na prethodnu godinu.

Poređenja radi, naknade koje plaćaju restorani koji su učestvovali porasli su za 13% u istom periodu.

dostava, dostavljač
foto: Shutterstock

Izveštaj, koji je objavilo Odeljenje za zaštitu potrošača i radnika grada Njujorka, ili DCVP, pokazuje da je ukupna zarada kurira za dostavu hrane porasla, čak i kada su napojnice naglo pale. Plate su porasle na prosečno 19,26 dolara na sat, što je povećanje od 64% u odnosu na godinu ranije, pre nego što je pravilo o minimalnoj plati postalo zakon. Napojnice su se smanjile za 60% u istom periodu.

Nalazi grada naglašavaju uticaj koji osećaju potrošači i vlasnici lokalnih preduzeća dok kompanije za dostavu hrane brane svoje marže od novih propisa na različitim tržištima.

Njujork
foto: Shutterstock

Kompanije koje nude dostavu, odgovorili su na novo pravilo minimalne plate krajem prošle godine tako što su podigli naknade za usluge i modifikovali funkciju davanja napojnice u aplikaciji tako da bi troškovi isporuke unapred izgledali niži. Kompanije su takođe implementirale sisteme zakazivanja kako bi ograničile broj kurira koji rade u datom trenutku.

Izveštaj je takođe otkrio da je broj izvođača koji isporučuju hranu opao za 9% u prvom kvartalu u odnosu na godinu dana ranije. Predstavnici Uber Eats, Grubhub i DoorDash ukazuju na pad kao na dokaz da model minimalne plate ne funkcioniše.

biznis.kurir.rs/Bloomberg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track