NAJVEĆI SKOK CENA NAFTE U POSLEDNJA TRI MESECA: Jačanje dolara uzelo maha, čeka se odluka FED-a o daljem kretanju
Foto: Shutterstock

NAJVEĆI SKOK CENA NAFTE U POSLEDNJA TRI MESECA: Jačanje dolara uzelo maha, čeka se odluka FED-a o daljem kretanju

InfoBiz -

Nafta je zabeležila najveći skok od marta uoči izveštaja OPEK-a koji će dati pregled izgleda tržišta. Brent se trgovao ispod 82 dolara po barelu nakon skoka od 2,5% u ponedeljak, dok je Vest Tekas Intermediate bio blizu 78 dolara.

Izveštaj OPEK-a će biti praćen kratkoročnim energetskim izgledima iz SAD kasnije u utorak, a mesečno saopštenje Međunarodne agencije za energiju u sredu. Sirova nafta je ojačala u ponedeljak pošto su trgovci odlučili da 'kupe pad' nakon svog najvećeg nedeljnog gubitka od početka maja nakon odluke OPEK+ da obnovi snabdevanje ove godine. Rasprodaja je navela grupu da pojasni da bi mogla da pauzira ili poništi promene u proizvodnji ako bude potrebno.

nafta, barel, cena nafte, akcije
foto: Profimedia

Nafta je u padu od početka aprila zbog zabrinutosti oko potražnje i povećanja ponude izvan Organizacije zemalja izvoznica nafte. Proizvodnja iz Rusije prošlog meseca ostala je iznad nivoa koji je zemlja obećala OPEK+, iako je napravila najveće rezove u više od godinu dana.

Ipak, vremenski raspon ukazuje na određeni stepen snage, sa Brentovim tromesečnim rasponom od 1,40 dolara po barelu unatrag – kada se kasniji ugovori trguju sa diskontom u odnosu na spot – u poređenju sa manje od jednog dolara pre nedelju dana. Bikovska struktura signalizira ograničenu ponudu.

Trgovci takođe očekuju odluku Federalnih rezervi o kamatnim stopama, koja treba da dođe u sredu. Snažna ekonomija i još uvek visoka inflacija u SAD naveli su investitore da smanje opklade da će se uskoro dogoditi preokret centralne banke.

Nastala snaga dolara je dodatno pritiskala cene. Trgovci 'gledaju dalje od Fed-ovog narativa o višim za duže stope', rekao je Ieap Jun Rong, tržišni strateg u IG Asia Pte. Učesnici na tržištu se nadaju da će iskoristiti određeni optimizam oko predstojeće letnje potražnje.

biznis.kurir.rs/Seebiz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track